Jedinou bílou žirafu světa hlídá satelit. Ochránci zvířat se bojí útoku pytláků

Ochránci zvířat v Keni očipovali s pomocí americké neziskové organizace vzácnou bílou žirafu. Chtějí tak unikátní zvíře ochránit před pytláky – budou ji teď totiž schopni sledovat pomocí satelitu.

Ochránci z organizace Save Giraffes Now museli konat rychle – ve stejné oblasti, kde bílá žirafa žije, totiž byly před nedávnem dvě jiné zastřeleny pytláky.

Jde tedy nyní o jediný známý exemplář, který tuto barvu má – pět metrů vysoký samec totiž trpí genetickou poruchou zvanou leucismus.

Důležitost jeho ochrany ještě podtrhuje fakt, že jde o zástupce žirafy síťované, druhu, který v poslední době rychle vymírá – na světě už žije jen asi 11 tisíc kusů.

Jak se značí žirafa

Ochránci na žirafu narazili, když označovali jiná zvířata – a rychle se rozhodli, že očipují také ji. Miniaturní sledovací zařízení jí umístili na hlavu, na kostěný hrbol, který má na lebce.

Díky napojení na satelit mohou experti každou hodinu zjišťovat polohu tohoto žirafího samce – když se vydá do rizikových oblastí, mohou ho odehnat, když se delší dobu nebude pohybovat, mohou ho jet zkontrolovat, jestli se neocitl v nebezpečí.

Jediná bílá žirafa
Zdroj: Save the Giraffes Now

Neziskovka pracuje také na dalších plánech na záchranu těchto velkých savců. V blízké budoucnosti chce zachránit osm žiraf, které uvázly na jednom z keňských ostrovů. Jde o žirafy núbijské, ohrožený poddruh žirafy severní; na světě jich žije už jen několik stovek.