Astronauti vyměnili staré baterie na ISS za nové

V pátek kolem 13:55 odpoledne vystoupili do volného vesmíru dva astronauti NASA – Christopher Cassidy a Robert Behnken. Výstup trval kolem sedmi hodin a agentura ho přenášela živě.

Astronauti odvedli náročnou práci: cílem jejich výstupu byla totiž výměna nikl-vodíkových akumulátorů za nové lithium-iontové. Tento proces trvá už čtyři roky a páteční výstup byl zahájením jeho závěrečné fáze. 

NASA shrnula celou misi v krátkém videu:

Baterie na stanici slouží k akumulaci energie ze solárních panelů a pomáhají tak zásobovat stanici elektřinou. Fungují stejně jako baterie v mobilních telefonech, jen se do nich samozřejmě vejde mnohem více energie. Ale podobně jako baterie v mobilu stárnou a ztrácí schopnost nabíjet.

Baterie, které na stanici fungují doposud, jsou staré téměř 12 let, ty nově instalované by měly na ISS vydržet až do konce této stanice, který by měl nastat roku 2024 – ale v americkém Kongresu se bojuje za prodloužení její životnosti nejméně do roku 2030. I to by měly baterie zvládnout. „Jsou certifikované na deset let, ale očekáváme, že vydrží přibližně dvacet let,“ uvedla NASA.