Staří psi naučí člověka novým kouskům. Startuje výzkum na 10 tisících zvířat

Výzkum starých psů (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech startuje první systematická studie stárnutí psů. Univerzity zahájily nábor deseti tisíc zvířat a jejich pánů. Mají pomoci odhalit různé aspekty postupu věku u živočichů, kteří s námi sdílejí životní prostředí i rytmus. Cílem projektu v ceně 23 milionů dolarů totiž není snaha prodloužit věk domácích mazlíčků – ale jejich pánů.

Vědci se v tomto výzkumu snaží odpovědět na otázku: Mohou nás staří psi naučit novým kouskům? „Psi stárnou mnohem rychleji než lidé. Umírají v mnohem nižším věku než my,“ uvedl Daniel Promislow, profesor patologie, vedoucí projektu Stárnutí psů. „Pochopení toho, co udržuje psy déle v dobré kondici, bude výhodné jak pro psy, tak pro lidi, kteří je milují,“ říká vědec.

Znalost psů pomáhá lidem

Lidé a psi sdílejí stejné prostředí, trpí stejnými nemocemi, ale kratší psí život umožní rychlejší získání výsledků než studie na lidech. „Projekt stárnutí psů dělá nábor psů všech ročníků, všech plemen, čistokrevných i voříšků, psů i fen, a to ze všech koutů země. Naším cílem je sledovat je po zbytek jejich života,“ vyzval veřejnost profesor Promislow.

Deset tisíc psů bude během výzkumu žít běžně doma, majitelé si jen navíc povedou záznamy o krmení a pohybu. Jednou za rok pak jejich psa vyšetří veterinář, včetně rozboru DNA a střevní flóry. Pokud vědci objeví v krvi třeba genetický marker určitého druhu rakoviny, mohou se na něj zaměřit i u lidí.

Humánní výzkum zvířat

Autoři tohoto výzkumu zdůrazňují, jak moc se metody změnily k lepšímu od doby, kdy se studie na psech prováděly v klecích a v rámci bolestiplných pokusů. Potvrzuje to i Kate Creevyová, vrchní veterinářka projektu Stárnutí psů: „Moje výzkumná skupina dává jasně přednost studiu psů jako domácích mazlíčků, a nikoliv psů v laboratorních podmínkách, protože žijí v různorodém prostředí, jedí pestrou potravu, mají různorodé složení pohybových aktivit, podobně jako jejich majitelé.“

Na vzorku 500 psů se vyzkouší lék, který u myší proces stárnutí zpomalil. Berou ho i někteří lidé – po transplantaci brání odmítnutí nové ledviny. Protože velcí psi stárnou rychleji než malí, budou v této skupině především oni.