Poslední egyptský nález roku. Vědci našli zachovalou hrobku faraonova kněze starou víc než 4400 let

Egyptští archeologové objevili v oblasti Sakkára nedaleko Káhiry hrobku kněze starou více než 4400 let. Vzácný nález teď zkoumají specialisté. Egyptská vláda si od nových nálezů slibuje posílení cestovního ruchu, který od násilností provázejících arabské jaro poklesl.

Hrobka, kterou archeologové našli na pohřebišti Sakkára v provincii Gíza, je nedotčená, v minulosti ji neobjevili ani zloději.

„Právě vyhlašujeme poslední objev roku 2018. Je to soukromá hrobka, výjimečně zachovalá a zdobená, se sochami uvnitř. Patří vysokému úředníku a knězi, který tu působil během páté dynastie faraona Neferirkara, tedy v 25. století před naším letopočtem,“ oznámil egyptský ministr pro památky Chálid Anani.

Hrobku zdobí obrazy a sochy kněze s rodinou

V hrobce zatím výzkumníci objevili obrazy, na kterých je vyobrazen faraonův kněz spolu se svou matkou, ženou a dalšími členy rodiny. Našli také 24 různobarevných soch duchovního a jeho blízkých.

„V průběhu vykopávek jsme odkryli poslední vrstvu sutě a našli jsme pět nových uzavřených chodeb. To vysvětluje hodně. Předměty, které pohřbili s ním, by totiž měly být v těchto chodbách,“ odhadl generální sekretář nejvyšší rady pro památky Mustafa Waziri.

Hrobka je asi deset metrů dlouhá, tři metry široká a stejně tak i vysoká. Podle archeologů je v perfektním stavu.

Vědci našli v Egyptě zachovalou hrobku faraonova kněze starou víc než 4400 let (zdroj: ČT24)

„Dokážu si představit, že tady ještě můžeme najít, dá-li bůh, některé další objekty. Chodba by mohla vést až k rakvi nebo sarkofágu majitele hrobky,“ přiblížil další možnosti výzkumu Waziri.

Další archeologický výzkum by měl pokračovat v lednu. Vláda vykopávky podporuje, slibuje si od nich, že pomohou oživit turistický ruch, který utrpěl během nepokojů a politických otřesů počátkem tohoto desetiletí.