V USA vydražili jediné soukromé kameny z Měsíce. Kupce vyšly na 18 milionů

Aukční síň Sotheby's vydražila tři kusy měsíčních kamenů, které se na Zemi dostaly před půlstoletím. Jejich noví majitelé za ně zaplatili v přepočtu asi 18 milionů korun. Jednalo se o jediné existující vzorky kamenů z Měsíce, které byly v soukromých rukou. Z měsíčního povrchu je odebral ruský neřízený modul Luna-16 roku 1970.

Prodali je američtí majitelé, kteří je koupili roku 1993 za přibližně polovinu současné ceny. Původně všechny kameny patřily Nině Ivanovně Koroljovové – vdově po někdejším řediteli sovětského dobývání vesmíru Sergeji Pavlovičovi Koroljovovi. Měsíční kameny dostala jako poděkování od Sovětského svazu za práci svého manžela.

Koroljov, původně Ukrajinec, byl tvůrcem sovětského raketového programu, a to jak jeho civilní, tak i vojenské části. Díky němu se Sovětskému svazu podařilo dosáhnout obrovského množství úspěchů v polovině dvacátého století – například dostat do kosmu prvního člověka. Současně nesl podíl na tvorbě vojenských raketových vojsk.

Od Koroljova do aukční síně

Koroljov zemřel roku 1966, takže se nedožil návratu mise Luna-16, která přinesla do Sovětského svazu vzorky měsíční horniny. Tento modul přistál na Měsíci v září roku 1970, vyvrtal do jeho povrchu pětatřicet centimetrů hlubokou díru a odebral z ní vzorky – pak se bezpečně vrátil zpět na Zemi.

Soukromé vlastnictví měsíčních kamenů je zcela výjimečné a vlastně jedinečné; všechny ostatní vzorky z Měsíce se nacházejí v rukou státních organizací a výzkumných ústavů. „Výzkum vesmíru je něco univerzálního,“ uvedla ještě před aukcí Cassandra Hattonová z aukční síně Sotheby's ještě před aukcí. „Každý člověk se může podívat na oblohu a každého to vzrušuje. Není divu, že vidíme spoustu zájmu z celého světa.“

Podle Hattonové, která měla aukci na starost, mají kameny z Měsíce svou vlastní mytologii. „Když se zamyslíte nad jejich opravdovou cenou… lidstvo přišlo o tolik životů, když se pokoušelo dostat na Měsíc,“ dodala expertka. „Symbolika toho všeho a hodnota je tedy mnohem větší než jakákoliv cena zaplacená v dolarech.“