Tenisový loket je bez operace téměř neléčitelný, zjistili lékaři

Tenisový loket je problém, se kterým se ročně léčí na 200 tisíc Američanů. Nová studie ale ukazuje, že většina léčby je stejně účinná jako pouhé placebo.

I když se zánětu pažního kloubu říká tenisový loket, nejde jen o nemoc sportovců – a to přesto, že právě u nich je velmi častý. Jde o problém, který se projevuje asi u tří procent lidí, nejčastěji u těžce manuálně pracujících, ale v poslední době také u častých uživatelů počítačové klávesnice.

Za tenisový loket může nadměrná námaha ruky, případně její nesprávné jednostranné namáhání. Následky jsou velmi bolestivé: nejhorší je to při námaze. V pozdějších stadiích dokonce kvůli tenisovému lokti mohou vypadávat z ruky předměty a ztrácí se v ní síla i cit.

Na tuto nemoc existuje mnoho druhů léčby, ale protože tenisový loket není tak závažné onemocnění, zatím se téměř nikdo důkladně nevěnoval tomu, jaký přístup je nejúčinnější.

Nyní se to pokusili změnit lékaři z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). Vytvořili analýzu, která na masivním vzorku případů z USA popsala, jak úspěšné jsou různé přístupy k léčbě tohoto problému. Výsledky zveřejnili v odborném časopise American Journal of Sports Medicine.

Ukázaly, že ze všech jedenácti analyzovaných nechirurgických metod vlastně nefunguje ani jedna. Všechny – byly mezi nimi ultrazvuk, laser, injekce botulinu, akupunktura nebo fyzioterapie – se ukázaly účinné stejně jako placebo. A navíc všechny zvyšovaly pravděpodobnost, že se zdravotní stav nemocných ještě zhorší.

Zranění, které zmizí samo?

„Všech 11 metod přinášelo jen drobnou úlevu od bolesti, přitom zvyšovaly pravděpodobnost, že dojde ke zhoršení stavu,“ uvedl hlavní autor analýzy Ara Nazarian. „Více než 90 procent pacientů, kteří dostali placebo, cítilo během čtyř týdnů úlevu od bolesti,“ dodal.

Pro analýzu studovali Nazarian a jeho kolegové záznamy o 2746 pacientech ze 36 studií, které se věnovaly nechirurgickým způsobům léčby tenisového lokte. Poměřovali úspěšnost 11 léčebných metod vždy čtyři týdny a 26 týdnů po diagnóze. Přesně 99 procent pacientů, jimž bylo podáno placebo, po 26 týdnech uvedlo, že už necítí žádnou nebo téměř žádnou bolest. Takových výsledků nedosáhla žádná z ostatních metod.