Na Palau se už turisté opalovacím krémem nenamažou. Byl zakázán, ničí totiž korály

Události: Palau zakázalo opalovací krémy kvůli ochraně korálů (zdroj: ČT24)

Tichomořský stát Palau, který je považován za jednu z nejlepších destinací pro potápěče na světě, zakáže od roku 2020 krémy na opalování. Chemické znečištění z nich totiž ničí místní korály, napsala agentura AFP. Podle mluvčího prezidenta Tommyho Remengesaua existují vědecké důkazy dokládající, že chemikálie obsažené ve většině krémů na opalování jsou pro korály jedovaté, a to i v malém množství.

Tomu, kdo by tyto kosmetické výrobky na Palau dovážel nebo je tam prodával, bude hrozit pokuta 1000 dolarů (téměř 23 000 korun). Turistům, kteří si opalovací krémy přivezou, budou zabaveny. Zákaz se týká krémů obsahujících oxybenzon, parabeny a oktokrylen, které se nacházejí ve většině běžně prodávaných přípravků.

„Každodenně se do moře na místech vyhledávaných potápěči dostávají litry opalovacích krémů,“ uvedl prezidentův mluvčí. „Jen se snažíme najít způsoby, jak zabránit pronikání nečistot do životního prostředí,“ dodal.

Americký stát Havaj oznámil, že kvůli ochraně korálových útesů zakáže používat krémy na opalování už letos v květnu, zákon však vstoupí v platnost teprve v roce 2021, uvádí AFP.

Palau dlouhodobě patří k zemím, které kladou velký důraz na ochranu oceánů – v roce 2009 byla v tomto ostrovním státu ležícím stovky kilometrů východně od Filipín založena první žraločí rezervace. Platí zde také zákaz komerčního rybolovu a loni místní úřady zavedly takzvaný „palauský slib“, kdy zahraniční turisté podepisují závazek, že se během návštěvy této země budou chovat ohleduplně k životnímu prostředí.

Ekonomický dopad je jasný

Craig Downs, ředitel havajské ekologické organizace Haereticus Environmental Laboratory, řekl, že další země by si měly vzít z Palau příklad. „Nechtějí být jako Thajsko, Filipíny a Indonésie, které musely zavřít pláže, protože koráli v jejich okolí hynou,“ řekl. Zároveň vyzval kosmetické firmy, aby se více věnovaly inovacím, protože chemické látky používané na ochranu před následky slunečního záření se za posledních 50 let příliš nezměnily. 

Že jde v případě opalovacích krémů o reálnou hrozbu, se ví už několik let – potvrdila to například roku 2015 velká studie, která vyšla v odborném časopise Archives of Environmental Contamination and Toxicology