Je tu Sans Forgetica. Psychologové vymysleli písmo, které se nedá zapomenout

Psychologové a designéři z Melbournské univerzity přišli s novým druhem písma, které by mělo pomoci s tím, aby si čtenáři lépe zapamatovali obsah.

Myšlenka tohoto písma vychází z psychologické teorie, která zdůrazňuje, že lidé si lépe zapamatovávají informace, pokud při tom musí jejich mozek překonávat nějaké obtíže nebo překážky.

Sans Forgetica, jak vědci font pojmenovali, má jemné a elegantní linie, ale uprostřed každého znaku je mezera – funguje tak vždy jako malá hádanka. Jeden z autorů nového písma, designér Stephen Banham, vysvětluje, jaký byl záměr: „Mělo by být náročné to číst, ale ne příliš složité. Protože se mozek musí více zapojovat, paměť pak lépe účinkuje.“

Vznik nového písma navazuje na práci amerického psychologa Daniela Oppenheimera z Carnegie Mellon University, který roku 2011 s touto myšlenkou jako první přišel. Výsledná podoba je sice jiná, než navrhoval Oppenheimer, ale princip je stejný.

Potvrzeno testy

Věci z Melbourne už hypotézu o kvalitě svého nového fontu testovali. Zkoušeli Sans Forgeticu na čtyřech stovkách studentů; výsledkem bylo potvrzení, že písmo je čitelné a přitom pomáhá s lepším zapamatováním čteného textu. Ke stejnému výsledku došel už dříve Oppenheimer, ale s fontem Comic Sans.

Sans Forgetica je prvním fontem, který je vyvinutý speciálně za účelem lepšího zapamatování textu, vědci ale současně varují, že to nemusí fungovat navždy. Lidský mozek je totiž schopný velmi dobře se přizpůsobovat všemu novému, takže je podle autorů nového písma velmi pravděpodobné, že se adaptuje i na zatím pro něj nový font. Proto doporučují, aby ho lidé využívali jen omezeně, a to pro texty, které pro ně mají zvláštní význam. Font si můžete stáhnout do počítače zde