Dost krve pro všechny. Nově objevený enzym ze střev ji umí měnit na skupinu 0

Vědci jsou na stopě zcela nové metody, jak měnit krevní skupiny A, B a AB na univerzálně darovatelnou skupinu 0. Pokud uspějí, mohlo by to zásadně zjednodušit dárcovství a hlavně transfuze krve. Poprvé v dějinách by jí lidstvo mohlo mít dost pro všechny účely.

Mezinárodní vědecký tým oznámil, že objevil v lidském zažívacím traktu speciální enzymy. Ty umí odstranit z červených krvinek antigeny A a B třicetkrát účinněji než enzymy, které jsme znali doposud. Právě při odstranění antigenů se krev změní na skupinu 0.

Výzkum vedl profesor Stephen Withers z University of British Columbia. „Enzymy, které umožňují odstraňovat antigeny A a B z krvinek, nás velmi zajímají. Pokud tyto látky, které jsou vlastně jen obyčejné cukry, dokážeme odstranit, znamená to, že můžeme měnit krevní skupiny z A a B na 0,“ popsal Withers. „Vědci už po způsobu, jak z jakékoliv krve udělat univerzálně darovatelnou krev, pátrají delší dobu. Až doposud jim k tomu však chyběly nástroje, které by to dokázaly účinně a přitom bezpečně a ekonomicky,“ dodal vědec.

Aby zjistili, zda nějaký takový enzym v lidském těle není, sáhli po metagenomice. Tato technika umožňuje vzít všechny organismy z nějakého prostředí a získat jejich celkovou DNA. Díky tomu, že na rozdíl od klasických postupů, které analyzují ke studiu kultivované vzorky mikroorganismů, bere vzorky z reálného prostředí, umí metagenomika nacházet nové sekvence DNA, a tedy i nové druhy organismů.

„Díky tomu, že je naše síť tak velká, umožnilo nám to získat vzorky milionů mikroorganismů, aniž bychom potřebovali individuální kultury,“ uvedl Withers.

Pátrání po zázraku

Vědci zpočátku uvažovali o tom, že by zkusili získat vzorky od komárů a pijavic, tedy organismů, které umí přeměňovat krev. Nakonec ale našli nejlepší kandidáty na nečekaném místě, v lidských střevech. Jejich stěny jsou chráněné glykoproteiny jménem muciny. Některé z nich mají podobnou strukturu jako antigeny v krevních skupinách a A a B.

Když vědci tyto látky studovali, objevili úplně novou rodinu enzymů, které jsou mnohem účinnější v přeměně krevních skupin než doposud známé látky. „Teď pracujeme na tom, abychom to ověřili a připravili půdu pro potenciální větší klinické testy,“ uvedl výkumný tým. „Navíc plánujeme provádět řízenou evoluci. To znamená, že budeme šlechtit enzymy tak, abychom je naučili odstraňovat cukry ještě účinněji,“ dodávají výzkumníci.

Celý výzkum objevu, který byl oznámen v polovině srpna na zasedání Americké chemické společnosti, je teprve v začátcích, na aplikovatelné výsledky bude potřeba ještě několik let počkat.