Jakou hudbu nejraději poslouchají děti v matčině děloze? Mozart rozdrtil Shakiru

Děti jsou schopné vnímat hudbu ještě před narozením, a to realtivně brzy. A už tehdy si začínají všímat rozdílů mezi žánry – různé druhy hudby u nich vyvolávají různé reakce.

Španělští vědci z Institut Marquès v Barceloně studovali, jaká hudba se nejvíc líbí dětem, které jsou ještě v těle matky. Výzkum měl za úkol zjistit, jaké podněty nejvíc fungují. Nejraději mají vážnou hudbu – naopak nejméně v oblibě měly popové melodie těch nejprodávanějších interpretů současnosti.

Tato studie nebyla úplně největší, vědci zkoumali pouhých 300 nenarozených dětí ve věku 18–38 týdnů. Větší množství si nemohli dovolit, výzkum byl totiž jak časově, tak po technické stránce značně náročný. Děti v tomto věku totiž ještě dostatečně dobře neslyší skrze břišní stěnu, takže vědci jim museli pouštět hudbu přímo „dovnitř“ – do těla matky.

Museli proto vymyslet speciální reproduktory, které je možné zasunout do matky a dítě pak může hudbu opravdu dobře vnímat. Každé z 300 dětí si tak vyslechlo 15 písní ze žánrů rock, vážná hudba, lidová hudba a pop.

Jak poznat, že dítě na hudbu reaguje? Vědci sledovali pohyby úst a jazyka dětí – v tomto věku jimi normálně téměř nepohybují. Když k tomu dojde, děti tak projevují radost nebo uspokojení.

Jak dopadly různé skladby?

Jaká hudba se líbí nenarozeným dětem?
Zdroj: Institut Marqués

Vědci také dětem pouštěli nahrávky lidského hlasu a hlasu Mickey Mouse – ukázalo se, že na myšáka Mickeyho reagovaly děti pozitivněji než na hlas dospělého, ale pořád méně kladně než na většinu písniček.

„Hudba je velmi starodávná forma komunikace mezi lidmi – vyjadřování se zvuky, gesty a pohybem je mnohem starší než řeč,“ uvedla autorka práce Marisa López-Teijónová. „První jazyky byly zřejmě více hudební než slovní – a v podstatě je to tak částečně doposud. S dětmi třeba stále instinktivně mluvíme vyšším hlasem; děti takové tóny lépe vnímají.“

Vydáno pod