Americké děti a náctiletí stále častěji umírají vlastní rukou

Americké Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci zveřejnilo na začátku června nejnovější zprávu o úmrtnosti dětí a náctiletých. U mladých Američanů ve věku mezi 10 a 19 lety se sice snižuje počet úmrtí na nemoci, ale o to více v posledních letech přibývá smrtí způsobených úrazem nebo sebevraždou.

Statistiky ukazují, že stále více přibývá úmrtí na sebevraždy, vraždy a nehody, jako je například předávkování drogami.

Statistika úmrtí
Zdroj: ČT24

Přibývá úmrtí – z více důvodů

„Když jsem se poprvé zapojila do průzkumu, bylo to před dvěma roky, myslela jsem si, že budu dokumentovat snižování tohoto fenoménu,“ uvedla pro CNN statistička Sally Curtinová. „Byli jsme ale překvapení, že tak výrazně přibylo tolik různých příčin smrti.“

Curtinová a její kolegové a kolegyně prověřovali data o úmrtích mladých lidí v letech 1999 až 2016, která pocházela ze všech států USA. Ukázalo se, že zatímco v letech 1999 až 2013 počet  úmrtí klesal, mezi roky 2013 a 2016 vzrostla křivka o 12 procent.

Když později tato data hlouběji analyzovali, objevili příčiny: nejvíc rostlo množství smrtelných zranění mladistvých – roku 2016 jich bylo o 17 procent více než roku 2013. Tento jev se týkal všech skupin mladistvých, nejvíce se ale projevoval u těch ve věku 15–19 let.

Sebevraždy i zranění

Přesný opak byl vidět u příčin smrti, které nebyly způsobené zraněními. „Je to kontrast,“ uvedl tým doktorky Curtisové. „Mezi roky 1999 a 2013 poklesl podíl ze 12,8 procenta na 100 000 dětí na 9,8 procenta, na této úrovni se držel až do roku 2013.“ Mezi tato úmrtí patří zejména zdravotní rizika, jako jsou smrtící formy rakoviny nebo poruchy srdce a další nemoci.

Naopak mezi zranění se počítají úmrtí způsobená haváriemi automobilů, utopení a otrávení; poslední kategorie je v drtivé většině případů způsobená předávkováním opiáty.



Nečekané také je, že po dlouhé době začalo v USA přibývat sebevražd mladých lidí. Zlomovým byl rok 2007. Vědce to překvapilo – je to asi o pět až šest let dříve, než se začaly měnit trendy u ostatních příčin smrti. Nárůst byl navíc poměrně prudký: přestože je sebevražda velmi okrajovou příčinou smrti mladých Američanů, v letech 2007–2016 počet těchto tragédií stoupl z 10 na 19 procent na 100 000 dětí.

Nejčastějším způsobem sebevraždy je v USA zastřelení střelnou zbraní.