Nejhorší rakovina. Jen osm procent pacientů s nádorem slinivky přežije pět let

Jen osm procent pacientů s rakovinou slinivky přežije s nemocí víc než pět let. Příznakem mohou být neurčité bolesti břicha či zad a hubnutí bez zjevné příčiny, časté je spojení nádoru slinivky s cukrovkou druhého typu. Zásadní je včasné odhalení nemoci a následná operace nádoru – to se v Česku každoročně týká zhruba dvou tisíc pacientů.

„Asi 60 až 70 procent nemocných je zachyceno v pokročilém stadiu s metastázami. Vyléčitelnost je pak prakticky nulová,“ řekl přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Luboš Petruželka.

  • Rakovina slinivky břišní má nejnižší míru přežití ze všech druhů rakoviny
  • Tento typ rakoviny je sedmou nejčastější příčinou úmrtí na nádorová onemocnění
  • Společenské povědomí o této nemoci je ze všech onkologických chorob celosvětově nejnižší
  • Světovým dnem karcinomu slinivky břišní byl pro letošní rok vyhlášen 16. listopad

Odborníci odhadují, že v roce 2020 bude rakovina slinivky po rakovině plic druhou nejčastější příčinou úmrtí mezi zhoubnými nádory. „Česká republika je v počtu odhalených případů podle statistik z roku 2016 na prvním místě v Evropě. Jeden z důvodů ale také je, že máme velmi dobrý registr,“ dodal Petruželka.

Naneštěstí je ale Česko na prvních místech i v počtu úmrtí. Zatímco u ostatních druhů rakoviny většinou úmrtnost klesá, u rakoviny slinivky téměř kopíruje počty odhalených nádorů. Operací lze vyléčit jen asi deset procent případů, které jsou zachyceny včas.

„Je možná, pokud je nádor lokalizovaný na pankreatu (slinivce) a nešíří se do okolních orgánů. V ostatních případech je třeba se dohodnout s chemoterapií a radioterapií a pokusit se nádor ovlivnit,“ vysvětlil přednosta I. chirurgické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty UK v Praze Zdeněk Krška. Pacienti bez operace se podle něj dožijí v průměru šest až devět měsíců, operovaní 11 měsíců až dva roky.

Pomoci může koncentrace výzkumu

Podle odborníků je třeba podporovat výzkum nemoci a léčbu, zejména chirurgickou, soustředit do velkých center. Podle prezidenta Central European Cooperative Oncology Group Christopha Zielenského je při léčbě zásadní spolupráce různých medicínských oborů.

Pro odhalení nemoci včas je zásadní role praktického lékaře. Ten nesmí podcenit příznaky, pokud pacient z neznámých důvodů hubne, špatně chodí nebo má neurčité bolesti břicha či zad. K odborníkovi ho musí poslat neprodleně, nejlepší je operace do čtyř týdnů.

  • Slinivka je sice malý orgán, pro člověka je však klíčová. Je velká asi jako lidská dlaň, váží kolem 75 gramů a skládá se ze tří částí. Má několik funkcí, například mění potravu na důležité živiny tím, že štěpí tuky, složité cukry a bílkoviny. Slinivka je orgán, který je současně důležitou žlázou s vnitřní sekrecí, především díky sekreci hormonů inzulínu, glukagonu a somatostatinu. Inzulín je pro lidský život nepostradatelný, protože napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Nedostatek i nadbytek inzulínu může způsobit vážný zdravotní stav i smrt.

Častější je výskyt karcinomu slinivky u pacientů s cukrovkou druhého typu. Podle děkana 1. lékařské fakulty Aleksiho Šeda, který se věnuje také experimentální onkologii, jde o zvláštní druh cukrovky, jejíž přesné odlišení od běžného diabetu druhého typu by mohlo pomoci s včasným odhalením nemoci. Výzkumu se v současné době věnují na 1. lékařské fakultě UK. Dalšími rizikovými faktory pro rozvoj rakoviny slinivky jsou kouření, nadměrné pití alkoholu a nezdravá strava.

Vydáno pod