Radary v Coloradu zakryl 110 kilometrů velký divný mrak. Byli to motýli

Meteorologické radary nad americkým státem Colorado zaznamenali veliký oranžový mrak, který pokrýval oblast velkou přes 110 kilometrů. Vědci se zpočátku domnívali, že jde o ptáky a požádali tedy lidi žijící v oblasti, aby se pokusili ptáky identifikovat. Ukázalo se však, že jde o obrovský roj motýlů.

Biologové, kteří meteorologům z National Weather Service pomohli s identifikací motýlů, popsali, že jde o babočky viržinské – motýly, kteří žijí nejčastěji v horách. Podle meteorologů je situace, kdy se množství motýlů objeví i na radarech, zcela výjimečná.

„Takovouhle signaturu jsem už neviděl léta,“ uvedl meteorolog Paul Schlatter z NWS, který jako první podivný objekt na radaru zaznamenal. „Často zaznamenáváme migrující ptáky, ale ti létají ze severu na jih – tento mrak se však pohyboval opačným směrem.“ Kdyby se jednalo o ptáky, muselo by se stát něco výjimečného a podivného, že by zamířili na opačnou světovou stranu, než je v tomto ročním období na severní polokouli normální.

Sociální sítě pomohly

Aby záhadu rozluštil, zeptal se jménem své instituce na Twitteru fanoušků, kteří v Coloradu žijí, jestli ptáky nevidí. Dostal desítky odpovědí, ale všechny zněly, že nejde o ptáky, nýbrž o motýly.

Babočka viržinská
Zdroj: Wikimedia Commons

Pokud je koncentrace motýlů opravdu vysoká a roj dostatečně velký, mohou vytvořit objekt, který je vidět i na radaru. Babočky viržinské jsou značně velcí motýli, takže tato zvláštní shoda okolností nastala.

Tito motýli se při migraci řídí počasím – nechávají se nést větrem, díky čemuž mohou překonávat značné vzdálenosti během krátké doby.