Na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazila 53. expedice. Bude plnit vědecké úkoly

Z Bajkonuru odstartovala vesmírná loď Sojuz s tříčlennou posádkou a po šesti hodinách letu bezpečně dorazila k ISS.

Kosmická loď Sojuz MS-06 odstartovala z ruského kosmodromu v kazachstánském Bajkonuru. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dopravila tříčlennou posádku ve složení dvou amerických a jednoho ruského kosmonauta. 

Na ISS vesmírné plavidlo, které odstartovalo ve 23:17 SELČ, dorazilo za šest hodin. Kosmonauti Alexandr Misurkin, Mark Vande Hei a Joseph Acabá mají na vesmírné stanici strávit pět a půl měsíce.

Pro Josepha Acabu z americké NASA jde o jeho třetí vesmírný let, Rus Misurkin letí podruhé, Mark Vande Hei poprvé. Na vesmírné stanici se připojí ke třem astronautům, Rusovi, Američanovi a Italovi, kteří tam pobývají od konce července.

Posádka 53. expedice na ISS
Zdroj: NASA

Jedná se již o 53. expedici na ISS. Její členové na stanici podniknou přes 250 experimentů v oborech biologie, fyzika nebo klimatologie a také několik technologických experimentů. Výzkumnou laboratoř ISS už navštívilo celkem přes 200 osob z 18 zemí celého světa, které využívají unikátních podmínek, jež pro vědecké pokusy nabízí mikrogravitace. Na Mezinárodní vesmírné stanici již proběhlo na 2100 vědeckých pokusů z 95 zemí.