Nanuky ze znečištěné vody 100 řek upozorňují na zásadní problém Tchaj-wanu

Na první pohled působí „zajímavě“ – jako estetický objekt. Jenomže krása těchto objektů je způsobena tím, že je tvoří extrémně znečištěná voda.

Jde o umělecký projekt z Tchaj-wanu, který má upozornit na to, jak extrémní je znečištění na tomto průmyslovém ostrově. Skupina tří studentů z místní umělecké školy vytvořila projekt Polluted Water Popsicles (Nanuky ze znečištěné vody) hlavně pro Facebook, tam se jejich záměr také prezentuje.

Studenti nasbírali vzorky znečištěné vody na stovce míst celého ostrova. Pak ji zmrazili a podle vzorků vyrobili jejich přesné kopie z průsvitné polyesterové pryskyřice. Stovku těchto nanuků pak zabalili do speciálních obalů vyrobených tak, aby asociovaly místo, odkud pocházela znečištěná voda. Studenti už byli za tento projekt, který zaujal miliony lidí po celém světě, nominováni na prestižní designovou cenu Young Pin Design Award.

Studenti uvádějí, že na některých místech, odkud vodu odebírali, tvořil nanuky až z 90 procent odpad, tak znečištěná místa byla. Tchaj-wan se potýká se znečištěním ovzduší i vody zejména v posledních letech, především kvůli průmyslu – přitom je stále ještě mnohem nižší než v kontinentální Číně:

Znečištění vzduchu v Číně a na Tchaj-wanu
Zdroj: WHO

Podle místních meteorologů může za znečištění vzduchu několik faktorů; jedním z nich je blízkost Číny, odkud vítr vane znečištěný vzduch na ostrov. Druhým důležitým faktorem je to, že ta nejhustěji obydlená města ostrova leží v údolích, kde se dobře mezi horami drží smog. Velkou roli hraje také nesystémově řešená doprava: na Tchaj-wanu žije 23 milionů lidí, kteří vlastní a provozují 4,8 milionů automobilů a 8,8 milionů motorek.

Stav vody je na ostrově ve srovnání s jinými asijskými ekonomickými tygry velmi dobrý. Tchaj-wan má řadu zákonů na kontrolu vody, podle kontrolních orgánů se dokonce daří kvalitu vody v zemi zlepšovat.