Pití kávy tvoří štít proti rakovině jater, potvrdil výzkum

Vědci našli souvislost mezi pitím kávy a nejčastější formou rakoviny jater. Čím více vypité kávy, tím lépe ochrana funguje, naznačují výsledky rozsáhlého výzkumu.

Jedna káva denně znamená o dvacet procent nižší pravděpodobnost na vznik rakoviny jater. Dvě kávy denně znamenají pokles o 35 procent, pět šálků kávy pak dokonce pokles o 50 procent. S těmito čísly přišli lékaři University of Southampton.

Tato ochrana je stejná jak u lidí, kteří jsou dlouhodobými pijáky kávy, tak u těch, kdo ji obvykle nepijí. Korelace byla zcela jasná – čím více vypité kávy, tím nižší byla pravděpodobnost vzniku rakoviny jater. Protože jen málokdo pije více než 5 šálků denně, údajů o takových lidech je příliš málo na to, aby se data vůbec dala nějak analyzovat nebo zpracovat.

Události: Rakovina plic je nejčastější (zdroj: ČT24)

Nečekané bylo, že pozitivní efekt se objevil také u lidí, kteří pili kávu bez kofeinu. Výsledky výzkumu byly zveřejněné ve známém odborném periodiku BMJ Open. Jeho autoři zkoumali data z 26 studií, které analyzovaly více než 2,25 milionů účastníků. Hlavní autor práce, Dr. Oliver Kennedy, uvedl: „Káva je spojována s vlastnostmi, které prospívají lidskému zdraví; poslední výzkumy to potvrzují – nyní například v souvislosti s rakovinou jater. Nechceme nikomu začít doporučovat, aby začal pít pět šálků kávy denně. Je potřeba dalšího výzkumu negativních účinků kávy a také existuje dostatek důkazů, že jisté skupiny osob by se kávě měly dokonce vyhýbat – jde například o těhotné ženy.“

Jak funguje rakovina jater

Hepatocelulární karcinom (neboli HCC) je nejčastější primární maligní nádor jater. Celosvětově je tento druh rakoviny pátým nejčastějším nádorem u mužů a osmým u žen. Vzniká nejčastěji u pacientů s chronickým jaterním onemocněním, obvykle v souvislosti s nadměrnou konzumací alkoholu a chronickou hepatitidou B a C. Celosvětově je třetí (někdy se uvádí, že dokonce druhou) nejčastější onkologickou příčinou úmrtí. V České republice patří mezi méně časté nádory – objeví se asi u 5–7 osob na 100 000 obyvatel. Léčba je obtížná, v podstatě jedinou terapií je chirurgická léčba spočívající v odstranění nebo transplantaci orgánu. Největší problémy tato choroba přináší v asijských zemích, zejména v Číně.

Lékaři očekávají, že pokud se trendy ve vývoji rakoviny budou vyvíjet podle předpovědí, do roku 2030 přibude nových případů této choroby ročně až o 50 procent na 1,2 milionu.

Jak to káva dělá?

Příčin, proč větší konzumace kávy pomáhá bránit játra, je zřejmě více, některé možná dokonce ani nemají ryze fyziologické příčiny. Molekuly v kávě obsahují antioxidanty a protirakovinové látky, které představují jakýsi štít proti vzniku karcinomů. Lidé, kteří pijí ve společnosti kávu, ovšem také zřejmě vypijí o to méně alkoholu a je tedy menší šance, že se stanou alkoholiky – což je jedna z hlavních příčin vzniku hepatocelulárního karcinomu.

Každý den se po celém světě vypije asi 2,25 miliardy šálků kávy a spotřeba kávy stále stoupá.