Kozy na stromech přírodu neničí, ale pomáhají jí, popsala studie

Domestikované kozy představují pro divokou přírodu v mnoha částech světa zásadní pohromu. Nyní vědci ukázali, že tato zvířata mohou přírodě i pomáhat.

Vyprahlé jižní Maroko není zrovna životu pohostinným místem. Rostlin je zde tak málo, že podporují jen jednodušší a menší zvířata. S výjimkou koz, ty se dokáží živit i minimem trávy – a také listím, které roste vysoko na keřích a stromech. Kozám totiž jejich kopyta umožňují udržet se bezpečně nejen na skalách, ale také na větvích.

Místní lidé toho využívají a řadu stromů pro kozy dokonce lehce upravují, aby se jim tak lépe lezlo. Během podzimu, který je zde nejméně úrodným obdobím roku, kozy na stromech tráví tři čtvrtiny času. Až doposud se vědci domnívali, že kozy tímto způsobem ekosystém poškozují a omezují, nová studie španělských ekologů ale ukazuje, že tento vztah je mnohem komplikovanější a pro obě strany (kozy a stromy) svým způsobem prospěšný.

Olej pro lidi, plody pro kozy

Kozy nejčastěji lezou po argánii trnité, stromu, který je marockým endemitem – nikde jinde na světě neroste. Tento strom se dokázal neúrodnému prostředí dokonale přizpůsobit, lidé jej využívají kvůli vzácnému arganovému oleji. Ten se vyrábí z ořechů argánie, jež jsou ukryté v zeleném obalu, který vypadá jako veliká zelená oliva. Obal ořechu je pro kozy obrovskou pochoutkou, za níž se až na 10 metrů vysoké trnité stromy ochotně vydávají. Samotná semena (ořechy) však nesnáší.

Když zelenou dužinu z plodu okoušou, ořech pak vyplivnou na zem. Protože jsou stejně jako krávy přežvýkavci, musí plod dlouho zpracovávat. Transportují tedy semena daleko od místa, kde je strom, a šíří je dál, do míst, kam by je jen vítr nebo „normální okolnosti“ nikdy neodnesly.

Díky tomu, že jsou semena tak daleko od rodičovského stromu, získávají mnohem větší šanci, že se ujmou a vznikne tak nový strom. Pochopení tohoto mechanismu by mohlo pomoci s dalším rozšířením argánií, které trpí jak klimatickými změnami, tak i postupující erozí v místech, kde rostou.

Arganový olej je díky omezenému rozšíření stromů jedním z nejdražších na světě – na výrobu jediného litru je potřeba asi 30 kilogramů plodů argánie, což je přibližně objem pěti stromů.