Lékaři představili magnetického robota pro kolonoskopii. Ušetří bolest i stres

Kolonoskopie patří mezi nejméně oblíbené lékařské zákroky. Nyní ji může výrazně vylepšit miniaturizace a robotizace.

Kolonoskopie je metoda pro vyšetření tlustého nebo tenkého střeva pomocí kamery připevnění ke svazku světlovaných vláken. Přístroj se zavádí do těla řitním otvorem, vsunuje se tam manuálně. Za posledních 20 let se sice bolestivost tohoto zákroku výrazně snížila, přesto stále nepatří k těm příjemným.

Tento týden představili lékaři z Vanderbilt University a University of Leeds na vědecké konferenci vylepšení, které by vyšetření mohlo udělat ještě snesitelnějším.

Inženýři připravili řešení, které by mohlo pomoci. Jde o robotickou dálkově ovládanou kapsli. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že je magnetická a pohyb tedy může ovládat lékař z vnějšku pomocí jiného magnetu. Je to stejné, jako když si děti pohybují magnetem skrze desku stolu jiným magnetem. Navíc je optické vlákno mnohem tenčí než dříve – nemusí být totiž manuálně zasouváno do střeva.

Zákrok nepříjemný, ale nutný

Právě stres, který působí silné tlačení na kolonoskop, způsobuje nejvíce potíží – bolest a také horší rekonvalescenci. Robotická kapsle má jen 18 milimetrů v průměru, díky tomu může pomocí magnetu mnohem lépe manévrovat citlivým prostředím střeva. Na konferenci Digestive Disease Week, která se konala v Chicagu, se setkal stroj s velkým zájmem.

  • Komplikace při koloskopii jsou řídké, pohybují se hluboko pod jedno procento (v literatuře údaje 0,35 až 0,5 %). Při léčebných výkonech jsou častější, ale i zde se riziko významných komplikací pohybuje pod jedno procento (cca 0,7 %).

Autoři přístroje tvrdí, že s ním nebude třeba pacienty tak silně medikovat, ani nebude nutné je při kolonoskopii uspávat pomocí anestetik. Vědci zatím testovali tento přístroj pouze na tlustém střevu prasat – pokusy na lidech se plánují na konec roku 2018, až se doladí drobné nedostatky.