Dánští vědci došli při svém bádání k překvapivému závěru - v boji proti rakovině střev a trávicího ústrojí může pomoct obyčejná mrkev. Teď pracují na vývoji léků, které mají využít látku falkarinol obsaženou nejen v mrkvi, ale i další kořenové zelenině. Jíst se má v syrovém stavu. Vařením se totiž ničí.
Dánští vědci napravují pověst mrkve: Zrak sice nenapraví, s rakovinou střev ale může pomoct
Dvě až tři mrkve denně můžou porazit rakovinu. Na vlastním těle si to vyzkoušel dánský důchodce. Před deseti lety mu lékaři našli nádor na střevech a nyní je zdravý. Ale stejně jako každý jiný lék, ani mrkev nezabírá u každého.
„Bylo to vážné, někteří podstupovali stejnou léčbu jako já. A přesto během šesti měsíců zemřeli,“ popisuje vyléčený pacient.
Dlouho tradovaný mýtus, že konzumace mrkve může zlepšit zrak, nyní střídá vědecky podložený fakt. Dánští vědci naočkovali rakovinou čtyřicet krys. Polovině z nich dávali standardní stravu, druhé polovině přidávali do krmiva mrkev. A právě u druhé skupiny se rakovinové bujení rozvinulo mnohem méně.
„U skupiny krys konzumujících mrkev bylo potlačeno 83 procent velkých polypů,“ potvrzuje člen výzkumného týmu Morten Kobãk-Larsen.
Čerstvá mrkev obsahuje látku falkarinol - přírodní pesticid, který chrání její kořeny před plísněmi. Tento mírný jed má i antirakovinové účinky a pro člověka není nebezpečný ani ve větším množství. Falkarinol je i v jiné kořenové zelenině, například petrželi, pastináku nebo exotickém ženšenu.
„Když jsme zkoumali lidské rakovinové buňky v laboratoři, dokázali jsme zabrzdit jejich dělení přidáním této látky,“ říká profesor Gunnar Baatrup.
Objev účinků této látky přivádí vědce k vývoji nové generace léků. Než budou k dostání, doporučují každý den do jídelníčku zařadit mrkev.