Dánští vědci napravují pověst mrkve: Zrak sice nenapraví, s rakovinou střev ale může pomoct

Horizont ČT24: Mrkev jako nový lék proti rakovině? (zdroj: ČT24)

Dánští vědci došli při svém bádání k překvapivému závěru - v boji proti rakovině střev a trávicího ústrojí může pomoct obyčejná mrkev. Teď pracují na vývoji léků, které mají využít látku falkarinol obsaženou nejen v mrkvi, ale i další kořenové zelenině. Jíst se má v syrovém stavu. Vařením se totiž ničí.

Dvě až tři mrkve denně můžou porazit rakovinu. Na vlastním těle si to vyzkoušel dánský důchodce. Před deseti lety mu lékaři našli nádor na střevech a nyní je zdravý. Ale stejně jako každý jiný lék, ani mrkev nezabírá u každého.

„Bylo to vážné, někteří podstupovali stejnou léčbu jako já. A přesto během šesti měsíců zemřeli,“ popisuje vyléčený pacient.

Dlouho tradovaný mýtus, že konzumace mrkve může zlepšit zrak, nyní střídá vědecky podložený fakt. Dánští vědci naočkovali rakovinou čtyřicet krys. Polovině z nich dávali standardní stravu, druhé polovině přidávali do krmiva mrkev. A právě u druhé skupiny se rakovinové bujení rozvinulo mnohem méně.

U krys živících se mrkví se rakovina rozšířila méně
Zdroj: ČT24

„U skupiny krys konzumujících mrkev bylo potlačeno 83 procent velkých polypů,“ potvrzuje člen výzkumného týmu Morten Kobãk-Larsen.

Čerstvá mrkev obsahuje látku falkarinol - přírodní pesticid, který chrání její kořeny před plísněmi. Tento mírný jed má i antirakovinové účinky a pro člověka není nebezpečný ani ve větším množství. Falkarinol je i v jiné kořenové zelenině, například petrželi, pastináku nebo exotickém ženšenu.

„Když jsme zkoumali lidské rakovinové buňky v laboratoři, dokázali jsme zabrzdit jejich dělení přidáním této látky,“ říká profesor Gunnar Baatrup.

Objev účinků této látky přivádí vědce k vývoji nové generace léků. Než budou k dostání, doporučují každý den do jídelníčku zařadit mrkev.