Děti s třemi biologickými rodiči jsou tady. První klinika dostala povolení pomáhat jim na svět

V září loňského roku oznámili američtí vědci, že se jim podařilo přivést na svět dítě, které mělo tři biologické rodiče. Nyní dostala první klinika licenci k tomu, aby mohla s touto metodou pracovat.

První a zatím jedinou nemocnicí v Evropě, která může pomáhat ke vzniku dětí se třemi rodiči, se stala Newcastle Fertility Centre. Povolení dostala na základě nejlepších výsledků v oboru a také proto, že má špičkový výzkum. První děti počaté touto metodou by tu mohly být „počaty“ již v létě letošního roku.

Lékaři nyní začnou vyhledávat pacienty, kteří by odpovídali profilu lidí, jimž tato biotechnologie pomůže. Británie se oficiálně stala první zemí na světě, jež výslovně povoluje počít dítě s genetickými informacemi od tří dárců, v prosinci 2016 . Ratifikační proces ukončil úřad pro fertilizaci a embryologii HFEA, který metodu schválil. 

Početí z DNA tří lidí
Zdroj: ČT24

Expertní komise ve svém doporučení vyzvala úřady, aby byl zmíněný postup s využitím tří genetických dárců využíván obezřetně a za mimořádných okolností. „Je to rozhodnutí historického významu,“ řekla předsedkyně HFEA Sally Cheshireová. „Jsem si jistá, že pacienti budou mít skutečnou radost z toho, o čem jsme dnes rozhodli,“ dodala. „Mitochondriální dárcovství nám poskytuje skutečnou možnost napravit řadu potenciálně nebezpečných dědičných podmínek a přináší naději stovkám postižených rodin v Británii,“ poznamenal profesor Oxfordské univerzity Dagan Wells. 

HFEA nicméně říká, že metoda není určena pro masové nasazení, ale pro výjimečné případy, kdy hrozí velmi vysoké nebezpečí, že rodiče přivedou na svět potomka s mitochondriální nemocí. Na úpravu embryí navíc kliniky ani rodiče nemají automatický nárok, každý případ musí HFEA posoudit zvlášť. Nemocnice již ale mohou žádat o licence pro takovéto zákroky.

První dítě tří rodičů

Dítě se dvěma biologickými matkami a jedním biologickým otcem se poprvé narodilo přesně před rokem, na začátku dubna 2016. Syn se třemi rodiči je zdráv a vědci událost popisují jako „revoluční“. Jordánská matka tohoto dítěte má genetickou dispozici k extrémně vzácnému Leighovu syndromu. Jedná se o závažné onemocnění postihující centrální nervový systém, které je dědičné. Přestože je žena sama zdravá, již dvě její děti nemoc zabila. Díky speciálnímu typu oplodnění je nyní její syn zdráv.

První dítě tří rodičů:

Geny pro nemoc sídlí v deoxyribonukleové kyselině (DNA) v mitochondriích, které poskytují energii buňkám. Nesou jen 37 genů, jež po matce její dítě zdědí, což je rozdíl oproti většině lidské DNA, která je přítomná v jádře každé buňky.

Lékaři proto odebrali jádro z vajíčka jordánské matky a vložili jej do vajíčka dárkyně. Výsledné vajíčko tak obsahovalo většinu DNA matky a mitochondriální DNA dárkyně. Následně bylo oplodněno spermatem otce. Její syn tak má genetickou informaci od tří lidí, i když od dárkyně je to jen jedna desetina procenta jeho celkové DNA.

Reprodukční biolog Josef Fulka k principu mitochondriálního dárcovství (zdroj: ČT24)

Plození dětí se třemi rodiči však má své odpůrce. Genetické změny, ke kterým při procesu dochází, se v některých případech přenesou na další generace. Kritici lékařům vyčítají, že si „hrají na Boha“ a umožňují cestu k „designování dětí na míru“. „Chránit život je etická věc,“ je však přesvědčen doktor John Zhang, který lékařský tým vedl. 

Doposud se tato metoda nemohla legálně uplatňovat, proto bylo první dítě přivedeno na svět v Mexiku, kde metoda nebyla ani zakázána ani povolena; pracoval na ní však tým amerických lékařů, kteří by v USA tento zákrok provést nesměli.

  • V pořadí druhé dítě na světě, které má kromě genetického kódu otce a matky také DNA ženy-dárkyně, se narodilo letos v lednu na Ukrajině. V Kyjevě byla použita metoda takzvaného pronukleárního transferu. Na Ukrajině byla procedura využita jako první na světě. Pronukleární transfer spočívá v tom, že se jádro vajíčka matky-nositelky genetických vad vyjme, oplodní se otcem a přemístí do vajíčka od dárkyně, které je zbavené původního jádra.
  • Chlapečka se dočkal 5. ledna do té doby neplodný pár. Čtyřiatřicetiletá žena se marně pokoušela otěhotnět 15 let a nepomohlo ani několik pokusů o umělé oplodnění.