Potvrzeno: Čína ještě letos vyšle sondu, která se vrátí se vzorky z Měsíce

Čínský prezident Si Ťin-pching by rád docílil toho, aby se jeho země stala světovou velmocí v průzkumu vesmíru. A její vesmírná agentura se o to snaží všemi silami.

Čína 8. března potvrdila záměr vypustit letos vesmírnou sondu, jež by se měla vrátit na Zem se vzorky z Měsíce. Podle agentury Reuters to oznámila čínská média, která záměr prezentují jako soutěž s ambicemi prezidenta Spojených států Donalda Trumpa oživit americký výzkum vesmíru.

Lunární sonda Čchang-e 5 prochází posledním kolem testů a počítá se s tím, že od srpna bude připravena k vypuštění, informovala podle Lidového deníku Čínská národní vesmírná agentura.

Nové vesmírné závody?

Hlavní projektant Čínského programu pro výzkum Měsíce Chu Chao řekl, že vyslání sondy na Měsíc znamená pro Čínu nové výzvy – odběr vzorků, start z měsíčního povrchu a návrat do zemské atmosféry ve vysoké rychlosti. Půjde o jednu z „nejsložitějších a nejtěžších čínských vesmírných misí“, uvedl vědec.

Horizont: Čína vyslala do vesmíru nový satelit (zdroj: ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching by rád docílil toho, aby se jeho země stala světovou velmocí v průzkumu vesmíru. „Trumpova administrativa nedávno vyjádřila přání vrátit se na Měsíc. I naše země ohlásila řadu plánů na průzkum hlubokého vesmíru. Měsíc představuje první krok ve výpravě lidstva do hlubokého vesmíru,“ napsal v této souvislosti čínský deník Věda a technika.

Čchang-e 5 je nejnovějším počinem čínského programu výzkumu Měsíce. V roce 2013 Čína dosáhla během mise se sondou Čchang-e 3 a lunárním vozítkem Nefritový králík prvního měkkého přistání na přirozeném souputníkovi Země od roku 1976. Do roku 2018 chce Peking vyslat sondu na odvrácenou stranu Měsíce a do roku 2036 by rád dostal své astronauty na měsíční povrch.