Pokud vznikne zeď s Mexikem, hrozí, že v USA vyhynou jaguáři

Celkem 111 druhů divoce žijících zvířat může být ohroženo vybudováním zdi mezi Spojenými státy a Mexikem.

O výstavbě zdi mluvil Donald Trump ještě jako prezidentský kandidát jako o jedné ze svých priorit. Také jako zvolený prezident ji znovu několikrát připomenul. Přesné plány sice ještě veřejnost nezná, ale podle prezidentových projevů se zdá, že na ní trvá.

Tak výrazné stavby, jako by byla zeď, nejen pomáhají bránit lidem ve vstupu do země, ale současně mají zásadní ekologický dopad.

Postavím velkou zeď – a nikdo nestaví zdi tak dobře jako já, věřte mi – a postavím je velmi levně. Postavím velkou, velkou zeď na naší jižní hranici a zařídím, aby za tuto zeď zaplatilo Mexiko. Zapamatujte si moje slova.
Donald Trump

Pokud by zeď opravdu obsáhla celou délku mexicko-americké hranice a měla obvyklé rozměry a infrastrukturu podobných staveb, mělo by to dopad na celkem 111 ohrožených druhů zvířat, 108 druhů migrujících ptáků a několik ekologicky významných oblastí.

Americká vládní organizace U.S. Fish and Wildlife Service má za úkol podobná rizika vyhodnocovat – a popisovat, jaký důsledek by pro přírodu taková stavba měla. U.S. Fish and Wildlife Service již vypracovala podrobnou zprávu, kde uvádí výše zmíněné údaje. Celou ji najdete zde.

Jaguáři by vyhynuli, populace vlků by se rozdělila

Některé druhy zvířat by byly postižené extrémně; například jaguáři by s nejvyšší pravděpodobností v USA vyhynuli úplně. Ve Spojených státech totiž žijí jen dva samci jaguárů, všechny samice se pohybují na mexické straně hranice. Když vznikne zeď, samci a samice se k sobě zkrátka nedostanou. 

Vlci jakožto vrcholoví severoameričtí predátoři jsou klíčovými hráči ekosystémů. Jejich populace jsou ale jak v Mexiku, tak v USA velmi nízké – a pohybují se podél mexicko-americké hranice. Stavba zdi by vlky rozdělila na dvě menší skupiny, u nichž by se výrazně snížila genetická pestrost a dlouhodobě by to mělo na ně drtivý dopad.

Kapustňáci by trpěli

Pokud má být zeď nepřekonatelná pro lidi, musí nějakým způsobem vést i přes vodní plochy, jinak by neměla smysl. Bohužel pro řadu zvířecích druhů právě hranice mezi USA a Mexikem je často tvořená mělkou vodou, v níž žijí například kapustňáci.

Tito dobromyslní vodní savci jsou již dnes ohrožení, především kvůli tomu, že lidská činnost zmenšuje velikost jejich přirozeného životního prostředí. Jejich počtům může uškodit již jen blízkost výstavby poblíž jejich domovů. 

Nejméně šest druhů mořských želv by podle U.S. Fish and Wildlife Service důrazně pocítilo výstavbu zdi. Hluk, znečištění, světlo – to všechno má ničivý dopad na tyto citlivé tvory, jejichž počty se stále zmenšují.