Egyptologové našli desítky neznámých hrobek a jednoho zvláštního krokodýla

Až 3400 let staré hrobky lidí a zvířat objevili nedávno egyptští a švédští egyptologové. V oblasti starověkých pískovcových lomů Gebel el Sisila severně od Asuánu našli mimo jiné zachovalé ostatky krokodýla. Nález by mohl přinést nové informace o životním stylu běžné populace i tehdejších náboženských zvycích.

Na nalezišti byla již roku 2015 objevena veliká nekropole stará 3400 let. Nyní tam archeologové našli hrobky z doby faraonů ze slavné 18. dynastie – tedy té, z níž pocházel například Tutanchamon nebo Amenhotep II.

Co na nález říká český egyptolog Bárta?

Objev faraonských hrobek v Egyptě (zdroj: ČT24)

„Zatím jsme identifikovali 43 hrobek vysekaných ve skalách v době před asi 3400 roky. Našli jsme tam přes 80 těl,“ uvedla Maria Nilssonová z Lundské univerzity. Pět z hrobek mělo být odkryto a odborně prozkoumáno. Trvalo to osm měsíců: podařilo se odkrýt vnější i vnitřní zdi a do značné míry i podlahu – a také zajistit tak, aby se zde mohl provádět výzkum.

Egypt, jak ho neznáme

Během vykopávek v roce 2016 odkryl tým Nilssonové dalších 12 hrobek a tři krypty, dva výklenky s obětními dary, jednu hrobku s několika zvířecími mrtvolami a tři pohřbené děti – to vše s pohřebním materiálem.

Většina těchto nálezů s výjimkou dvou dětských pohřbů byla už ve starověku vyloupena, ale poté se do nich už nikdo nedostal, zůstaly pohřbené pod třemi metry bahna z Nilu a pak ještě vrstvou písku. V hrobech byly nalezeny ostatky lidí spíše z nižších společenských vrstev, nejspíše těch, kteří v místě nálezu, kde byl lom, pracovali.

A právě v tom je objev významný: podobných nálezů není mnoho. Egyptologové se tak dozví, v jakém zdravotním stavu tito lidé byli, kolika let se dožívali a jak vypadal jejich život. Dětské hroby například naznačují, že dělníci vedli v lomu normální rodinný život.

V místnosti se zvířecími nálezy byly objeveny kozy a ovce a nedaleko od ní také celý velký dospělý krokodýl. Jeho hlava mířila přímo na sever, je tedy pravděpodobné, že zde byl úmyslně. Vědci však zatím nevyloučili ani to, že se sem mohl krokodýl dostat zcela přirozeně, když byla hrobka otevřena lupiči – pak tu mohl uvíznout a zemřít.

Všechny nálezy zůstanou v Egyptě, švédští vědci budou moci nálezy dále exkluzivně zkoumat.