Kolika let se může dožít gorila? Colo přepisuje naše znalosti

Má tři děti, 16 vnoučat, 12 pravnoučat a tři prapravnoučata, nedávno jí odstranili zhoubný nádor, ale daří se jí dobře. Řeč není o stoleté babičce, ale o gorile Colo, která žije v zoologické zahradě u města Columbus v americkém státě Ohio a ve čtvrtek oslavila své šedesáté narozeniny. Všechny ostatní gorily na světě žijící v zajetí jsou mladší.

 „Colo je příkladem pokroku, který zoologické zahrady udělaly v péči o zvířata,“ řekl podle agentury AP doktor Tom Meehan z chicagské zoo. Průměrný věk goril je zhruba pětatřicet let.

Colo žije v ohijské zoo od svého narození v prosinci 1956. Tamní ošetřovatelé se o ni starali jako o miminko, nosila prý i dětské oblečky a pila z lahve pro kojence. Když jí byly dva roky, seznámili ji chovatelé s Bongem, o půl roku mladším samcem z Afriky.

První potomek, gorilka Emmy, se Colo narodil v roce 1968, tedy ještě před jejími dvanáctými narozeninami. S Bongem měla ještě Oscara a Toni. V roce 1979 se jim narodilo první vnouče.

Nejstarším gorilím samcem v zajetí je Ozzie, který žije v zoo v Atlantě a je mu 55 let.

V přírodě zvířata žijí kratší dobu než v zoo

Důkazem veterinářské péče o zvířata v zoologických zahradách je i třináctiletá králice Emma ze zooparku v Seattlu, jíž se dostává akupunktury, masáží i laserové terapie. Na zápis do Guinnessovy knihy rekordů jí ale chybí ještě šest let.

Masáže i svého chiropraktika má i žirafa Tiki z Oaklandu, která je ve svých 27 letech jednou z nejstarších v USA. „Geriatrie je pravděpodobně jedním z největších úkolů pro veterináře v zoo,“ uvedl doktor Keith Hinshaw z Filadelfie.