Domy s nano-nátěrem vyčistí vzduch ve městech. Projekt vzniká v Liberci

Moderní technologie by mohly pomoci udělat z českých měst příjemnější místa k životu. Na pokročilých materiálech pracují v Liberci.

Vědci z Technické univerzity v Liberci vyvíjejí nátěrovou hmotu, která bude mít v reakci s dopadajícím světlem unikátní vlastnosti. Zvládne například čistit, dezinfikovat nebo redukovat toxické plyny v ovzduší. Největší zájem o novinku je zatím ve stavebnictví. Informovala o tom mluvčí Technologické agentury ČR (TA ČR) Ivana Drábková.

Takzvaný kompozitní nanomateriál s fotoaktivní funkcí vyvíjejí vědci z univerzity ve spolupráci s Ústavem anorganické chemie a Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR od roku 2013. „Jsme velmi blízko k ustavení reálných základů. Očekáváme, že nanokompozity maximálně využijí určitých vlastností fotoaktivních materiálů, jako je například všeobecně známý oxid titaničitý, ale odstraní jeho slabiny,“ uvedl František Peterka z Technické univerzity v Liberci.

Domy, které budou čistit města

Ve stavebnictví by se na opláštění budov měla uplatnit samočistící funkce materiálů. Nátěr Balclean se začal používat jako prevence růstu řas a plísní na fasádách především zateplených domů. Ošetřeno jím bylo již zhruba dvacet velkých bytových domů.

Nanomagnety v Olomouci (zdroj: ČT24)

Součástí projektu je i český návrh způsobu měření fotoaktivity povrchu, a to před a po procesu urychleného stárnutí. „Proces stárnutí vertikálních povrchů je modelován v klimatizační komoře, kde vyhodnocujeme ztrátu fotoaktivity povrchu,“ podotkl Peterka.

TA ČR celý projekt podpořila částkou 15,5 milionu korun. V investicích do vývoje klíčových technologií bude pokračovat i dále. „Už nyní začínáme připravovat novou veřejnou soutěž v programu EPSILON zaměřeného zejména na kolaborativní aplikovaný výzkum v technologických oborech tak, aby byla vyhlášena na jaře příštího roku,“ uvedl předseda agentury Petr Očko.