Soukromí mecenáši vybrali nejdůležitější české vědce. Ceny Neuron se předávají ve středu večer

Pokrok špičkové vědy spočívá v hledání nových cest, které bývají často riskantní, a proto potřebuje mecenáše. Laureáti Ceny nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě ocenili aktivity jeho soukromých dárců, kteří jsou si vědomi toho, že jen státní peníze na náročný výzkum nestačí. Zatím jich je ale v Česku málo.

Nadační fond Neuron, který podporují mecenáši z řad podnikatelů, dnes večer v pražském Profesním domě předá zvláštní uznání šesti uznávaným vědeckým osobnostem působícím v Česku i zahraničí. Ocenění dostane chemik Josef Michl, dětský kardiolog Milan Šamánek, antropolog práva Leopold Pospíšil, molekulární genetik Jan Svoboda, matematik Pavel Exner a fyzik Jan Peřina. Za mladými vědci poputuje finanční podpora.

„Právě pro ty nejnáročnější oblasti vědy se musí nacházet soukromá sponzorská podpora a v tomto smyslu to existuje po celém světě. Ve Spojených státech jsou neziskové organizace založené milionáři, kteří dávají peníze na ten typ výzkumu, který nemůžeme napřed určit, že bude vedoucí, ale potenciálně může být,“ uvedl genetik Svoboda, jeden ze světově uznávaných odborníků v oboru retrovirologie.

Svoboda (zdroj: ČT24)

Aktivity fondu vůči mladým vědcům vyzdvihl matematik Exner, který se zabývá matematickou fyzikou. Jako jeden z nejuznávanějších českých badatelů se podílel na založení Evropské výzkumné rady (ERC), která uděluje těm nejlepším vědcům velkorysé granty. I proto se mu líbí finanční ceny, které z Neuronu míří mladým vědcům. Dnes fond sedmi z nich do 40 let věku rozdá 6,5 milionu korun. „To je to, co tady v České republice chybí,“ míní Exner. Použít je mají na výzkum, který má velký budoucí potenciál.

Exner (zdroj: ČT24)

Za bezkonkurenční považuje fyzik Peřina a odborník na optiku i rozsah podpořených oborů. Myslí si, že fond zakrátko přesáhne renomé vládních cen Česká hlava. 

Peřina (zdroj: ČT24)

„Myslím, že takovéhle nadace, které dávají peníze mladým lidem, kteří mají před sebou celou kariéru, jsou úžasné,“ dodal uznávaný dětský kardiolog Šamánek.

Šamánek (zdroj: ČT24)

Ocenění Neuronu za přínos světové vědě dnes převezmou i dva čeští vědci, kteří žijí v USA. Chemik Michl patří mezi nejcitovanější české vědce. Působí na Univerzitě v Coloradu v USA, kde 25 let vede výzkumný tým. Sám podporuje vědu. S manželkou Sárou chce dát Učené společnosti ČR finanční dar, aby ho investovala na přednášky, řekl ČTK. Měl by mít podobnou hodnotu, jakou od Michla před lety obdržela Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy. Škole věnoval 100 000 dolarů (cca 2,5 milionu Kč).

Michl (zdroj: ČT24)

Do Prahy přiletěl z USA i přes zdravotní problémy třiadevadesátiletý právní antropolog českého původu Pospíšil. Od Neuronu převezme cenu za společenské vědy. Byl poradcem pro otázky lidských práv několika amerických prezidentů.

Antropolog Pospíšil (zdroj: NF Neuron)