Chytré telefony a tablety ničí spánek dětí, i když jsou vypnuté, tvrdí obří studie

Dopad mobilních technologií na dětské zdraví je zřejmě ještě intenzivnější, než doposud studie naznačovaly. Je jednoznačně negativní – a to v mnoha ohledech.

Vědci z King's College London a Cardiffské Univerzity porovnali 11 studií, jež na více než 125 tisících dětech zkoumaly vliv moderních technologií na spánek. Zjistili, že pokud dítě používalo před usnutím mobilní telefon nebo tablet, stoupala šance na narušení spánku na dvojnásobek. Stejně tak na dvojnásobek stoupala pravděpodobnost, že se dítě bude druhý den cítit nevyspalé. Tato studie byla zveřejněna v odborném časopise JAMA Pediatrics.

Jaký dopad měl na spánek brexit? 

Dopad Brexitu na spánek (zdroj: ČT24)

Současně se ale v této metastudii ukázalo, že stačí pouhá přítomnost vypnutého telefonu v místnosti a již jen to dostačuje, aby se druhý den projevily u dítěte následky. Přitom tyto následky byly podobně velké, jako když dítě telefon přímo používalo.

Podle autorů práce za tím nejsou žádné záhadné vlny, které by telefony vysílaly, ale spíše princip sociálních sítí a také dětská psychika. Je pravděpodobné, že děti jsou stimulované pouhou přítomností vždy aktivních sociálních sítí ve svém okolí.

Děti si představují, co se na síti děje, co by se tam dít mohlo a hůř pak usínají. A zřejmě k tomu stačí jen vizuální podnět – pohled na telefon.

Vědci proto doporučují, aby děti ze svých pokojů telefony úplně odstranily; je to jediný způsob, jak zlepšit kvalitu spánku. Dr. Ben Carter z londýnské King's College uvedl v tiskové zprávě: „Naše studie je dalším důkazem, že mobilní technika má negativní dopad na kvalitu i délku spánku. Spánek je často podceňovaný, ale současně extrémně důležitý pro dětský vývoj. Pravidelný nedostatek spánku způsobuje celou řadu zdravotních problémů.“

Spánek a média? I tady je spojení: 

Média jsou s námi více než spánek (zdroj: ČT24)


Předchozí studie dokládaly, že sedm z deseti dětí a devět z deseti teenagerů mají v ložnici nejméně jedno takové zařízení – a většinou leží poblíž jejich postelí. Neexistuje sice jednoznačný důkaz, jak vypadá mechanismus, jímž telefony na dětský mozek působí, ale předpokládá se kombinace více různých faktorů.

Nesoustředěnost a pomalé reakce

K podobným závěrům dospěly i dřívější práce založené na jiné metodice. Například americká nadace National Sleep Foundation ve výzkumu z roku 2006 popsala, že kvůli nedostatku spánku usne při vyučování alespoň jednou týdně asi čtvrtina všech středoškoláků.

Nedostatek spánku způsobuje potíže se soustředěním a zhoršuje schopnost rychlé reakce. Stále zřetelněji se projevuje také souvislost mezi dlouhodobým nedostatkem spánku a zvyšujícím se rizikem obezity, cukrovkou, srdečními poruchami a infekcemi u mladistvých.