Na výstavě Cosmos je možné vidět 200 originálních vesmírných artefaktů

Na světové výstavě kosmonautiky Cosmos Discovery se dají prožít příběhy hrdinů, kteří překročili hranici atmosféry.

Dotknete se Měsíce, usednete do řídicí kabiny raketoplánu, vstoupíte na palubu vesmírné stanice. Čeká vás zábava i poznání.

Světová výstava Cosmos Discovery byla slavnostně zahájena v Incheba Expo Bratislava minulý týden – celková rozloha expozice přesahuje 3000 m². Výstava představuje návštěvníkům stovky exponátů mapujících vývoj pilotovaných kosmických letů od historických počátků až k současným a plánovaným misím. Je rozdělena do 10 galerií, ve kterých návštěvníci uvidí přes 200 originálních artefaktů z vesmírných misí USA i Sovětského svazu, reálné modely raket a raketoplánů, průchozí modely orbitálních stanic a unikátní dobové dokumenty.

Na začátku výstavy Cosmos Discovery návštěvníci uvidí ruský Sputnik, psa Lajku, amerického opičáka Enose, příběh prvního člověka v kosmu Jurije Gagarina, i americkou raketu Mercury, která tu je v měřítku 1:1. V dalších galeriích nechybějí lunární výpravy programu Apollo včetně měsíčního vozidla, v němž americké posádky podnikaly své průzkumné cesty po Měsíci, ale také ruské měsíční vozidlo Lunochod.

Pestrá je také přehlídka kosmických skafandrů a další výstroje od nejstarších až po nejnovější modely přizpůsobené dlouhodobému pobytu na orbitálních stanicích. Zaujme i obrovský model rakety Saturn nebo tři originální základní moduly ruského Soyuzu. Návštěvníci se zde dokonce smí dotknout kamene z Měsíce nebo obdivovat asteroidy staré desítky milionů let.

O výstavě Cosmos v Bratislavě (zdroj: ČT24)


Největší pozornost upoutají části kosmických lodí a vesmírných stanic nebo originální zařízení z řídicího střediska v Houstonu. Do mnoha z těchto expozic mohou návštěvníci nahlédnout a prozkoumat jejich vybavení zevnitř. Odborníci ocení originální část motoru F1 z rakety Saturn, která nesla Apollo k Měsíci. Tento motor díky výstavě Cosmos Discovery poprvé opustí hranice USA.

Výstavu doplňuje kromě mnoha videoprojekcí také technologie dioráma, díky které návštěvníci vstoupí na Měsíc, či na Mars. V závěru výstava poodhaluje nejnovější plány na osidlování Marsu a další projekty světových kosmických agentur. Nakonec čeká fanoušky rozsáhlá interaktivní zóna – Cosmocamp, kde si vyzkouší náročný výcvik kosmonautů i nejnovější 3D technologie.