Kvůli špatnému vodovodu mají lidé ve Verneřicích jen užitkovou vodu, tu ale nechtějí

V přidružených částech Verneřic na Ústecku byl léta fungující vodovod. Podle tamějších obyvatel se o něj obec ale dlouhodobě nestarala. Voda v něm se zkazila a teď je jen jako užitková. Obec nabízí smlouvy na vodovod s užitkovou vodou, to se ale lidem nelíbí.

Podle místních obyvatel v okolí Verneřic s kvalitou vody nebýval problém. „Normálně to fungovalo, dělaly se rozbory, prostě jsme koupili, většina z nás koupila nemovitosti napojené na vodovod, pro veřejnou potřebu,“ říká chalupářka Olga Loulová.

Před lety byl vodní zdroj znečištěn. Na generální opravu ale obec nemá peníze. Podle starosty Verneřic Daniela Zyguly (nestr.) také v domech není téměř nikdo hlášen trvale, a nový vodovod by se tak nevyplatil. „V těch trubkách voda stojí týden a za týden, když přijdete na chalupy, tak je nějaká spotřeba, ale pak to zase stojí,“ popisuje.

A tím by se podle starosty voda opět mohla znečistit. Udržet ji pitnou není proto podle něj možné. Lidem obec nabídla, že vodovod opraví, ale fungoval by jen na užitkovou vodu. „Smlouva, kterou jsme dostali, nezavazuje město vůbec k ničemu,“ oponuje Olga Loulová.

„Naším záměrem nikdy nebylo, abychom ty lidi odpojili,“ brání se starosta Verneřic Zygula. Přesto se to stalo. Někteří obyvatelé totiž smlouvu na odběr užitkové vody odmítli podepsat. A podle města ji nemohou odebírat neoprávněně.

Někteří obyvatelé už boj s radnicí vzdali a udělali si vlastní studny. „Ze dne na den jsem se ocitla bez vody, a to byla jediná možnost, jak to okamžitě a rychle řešit,“ říká stálá obyvatelka Verneřic-Čáslavi Jana Brabcová. Situace se tak zdá být bezvýchodná. Ani jedna strana totiž nehodlá ustoupit.