TÉMA

Vodní hospodářství

Otravu Bečvy podle znalce Klicpery prokazatelně způsobila společnost Energoaqua

Za viníka otravy řeky Bečvy z 20. září 2020 označil znalec z oboru vodního hospodářství Jiří Klicpera u soudu společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Podnik podle něj nesprávně provozoval vodní hospodářství, především chemickou čistírnu odpadních vod. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný i její ředitel Oldřich Havelka. Ten vinu u soudu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku.
19. 7. 2023|

Zdrojem znečištění v Bečvě mohla být Energoaqua, řekl u soudu bývalý zaměstnanec firmy

Svědek Jiří Los, bývalý pracovník firmy Energoaqua, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy z 20. září 2020, podnik podezírá z možného zavinění havárie. U vsetínského okresního soudu, který kauzu projednává, však uvedl, že v době otravy už ve společnosti nepracoval. Připustil též, že technologii čistírny odpadních vod firmy, odkud podle obžaloby znečištění do řeky uniklo, nezná. V čistírně nikdy nepracoval. Spolu se společností Energoaqua je obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 15:22|

Drahou vodu řeší lidé na řadě míst Česka. Stát pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře

Ministerstvo financí pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře, současná úprava pravidel přitom platí od loňského ledna. Podle resortu se zisk společností za kubík pitné vody pohybuje od nuly až po desítky korun. V posledních letech řada podniků kvůli rostoucím nákladům i několikrát zdražila. Ceny vodného se napříč Českem různí.
8. 5. 2023|

Deště přinesly včas vláhu, kterou vegetace potřebuje. Plní se i dříve téměř vyschlé studny a rybníky

Čeští vodohospodáři hlásí nadprůměrné toky. Deště z konce minulého týdne přinesly včas vláhu, kterou nyní vegetace potřebuje. Během jara a na začátku léta totiž rostliny vyžadují kvůli růstu vodu nejvíce. Voda se vrací také do některých dříve téměř vyschlých rybníků či studní.
19. 4. 2023|

Vzorky vody z Dezy byly v den otravy Bečvy v pořádku, řekl pracovník chemičky u soudu

Vzorky vody odebrané u výpusti valašskomeziříčské chemičky Deza i z potoků, které areálem protékají, byly v den otravy řeky Bečvy v pořádku. U vsetínského okresního soudu, který se případem otravy zabývá, to řekl vedoucí provozu vodního hospodářství v chemičce Karel Onderka. Standardně je podle něj pracovník podniku odebral ráno, následně dvakrát odpoledne, kdy už ve firmě o ekologické havárii věděli. Onderka připustil, že s odpadními vodami s obsahem kyanidu a šestimocného chromu, které otrávily ryby v řece, Deza také nakládá. Z otravy Bečvy z 20. září 2020 je obžalovaná firma Energoaqua spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 13:24|

30 let zpět: Slavnostní otevření kanálu Rýn–Mohan–Dunaj

V Norimberku političtí představitelé slavnostně otevřeli poslední úsek vodní cesty mezi Severním a Černým mořem, kanálu Rýn–Mohan–Dunaj. Slavnostní atmosféru narušil maďarský premiér József Antall, který ostře napadl postoj Československa k výstavbě vodního díla Gabčíkovo–Nagymaros.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 9. 2022|

Sucho odhalilo trosky španělské vesnice Aceredo na dně přehrady. Přitahují davy turistů

Trosky španělské vesnice Aceredo, která v roce 1992 skončila na dně přehrady, přitahují zástupy turistů. Kvůli suchu, které už několik měsíců sužuje Pyrenejský poloostrov, hladina přehrady výrazně klesla, díky čemuž jsou zbytky obce znovu viditelné, uvedla agentura Reuters. Zájem turistů se ale nelíbí portugalské společnosti EDP, která přehradu spravuje. Firma požádala okolní města, aby přístup turistů omezila.
13. 2. 2022|