TÉMA

Masové hroby

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|

U Izjumu našly ukrajinské úřady další dvě masová pohřebiště. Podle Zelenského v nich leží stovky obětí

Ukrajinské úřady u Izjumu nalezly dvě další hromadná pohřebiště, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru se stanicí CBS. Podle něj jsou v nich uložena těla stovek lidí.
26. 9. 2022|

Dění na Ukrajině překonalo hrůzy, které jsme viděli na Balkáně, říká generál Opata

Generál Aleš Opata stojí v čele české armády od roku 2018 jako náčelník generálního štábu, letos ve funkci končí. Působil v několika důležitých zahraničních misích a například za záchranu francouzských vojáků ze základny Karin v bývalé Jugoslávii si vysloužil francouzský válečný kříž. V Interview ČT24 Speciál vzpomínal nejen na nasazení v Afghánistánu a v bývalé Jugoslávii, ale okomentoval i současnou válku na Ukrajině.
29. 5. 2022|

Do Buči se vrací normální život. Ulice a zdevastované budovy jsou mementem

Přesně před měsícem zastavily ukrajinské jednotky v Buče postup Rusů. Město se nyní vrací k životu v klidu a relativním bezpečí. Zdevastované budovy ale zůstávají mementem těžkých bojů. Vraky už jsou odklizené a takzvaná ulice smrti – symbol zkázy – je opravená a plně průjezdná. Ve městě nyní otevřela i první kavárna.
1. 5. 2022|

Právo funguje, politika je ale nefunkční, říká Přibáň. Podle něj je možné, že Putin skončí před soudem

Právo nyní funguje. To, co ale nefunguje, je v tuto chvíli politika. Ta je paralyzována, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce profesor právní filozofie a sociologie Jiří Přibáň na téma války na Ukrajině a válečných zločinů páchaných Rusy. Zmínil, že v Rusku je možný pouze palácový převrat. Podle bývalé žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu Anny Richterové je nyní nefunkční i Rada bezpečnosti OSN. Nejefektivnější vyšetřování podle ní povede Mezinárodní trestní soud.
1. 5. 2022|

Hostomel a Borodjanka hlásí stovky mrtvých či ztracených lidí. Ostřelování pokračuje hlavně na východě

Za 35 dní okupace ukrajinské obce Hostomel ruskými invazními vojsky se ztratilo přes čtyři sta lidí, prohlásil šéf tamní vojenské správy. Očití svědci podle něj potvrdili smrt některých z nich, část lidí se pohřešuje. Stovky lidí zabili okupanti ve městě Borodjanka, uvedl šéf humanitárního štábu Kyjevské oblasti. V Dněpropetrovské oblasti hlásí úřady zásah ropného zásobníku, ostřelování pokračovalo v Charkově či na Donbasu. Z oblastí bojů se v úterý podle ukrajinské vlády podařilo evakuovat přes tři tisíce osm set lidí, na patnáct set z nich z Mariupolu.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 20:03|
Doporučujeme

Když karanténa přijde pozdě. Íránci na počátku epidemie líbali svatyně, teď plní masové hroby

Svět kritizuje Írán za opožděnou reakci na epidemii koronaviru. Islámská republika bojuje s nákazou od února, až tento týden ale definitivně zakázala pohyb mezi městy. Teherán zprvu mluvil o „zbrani nepřátel režimu“ a zavádění celoplošné karantény odmítal. Jedním z důvodů byla zřejmě snaha neodradit Íránce od voleb, ale také potřeba udržet dobré vztahy s Čínou. Podle studie jedné z teheránských univerzit by přitom na nemoc COVID-19 mohly zemřít až miliony lidí. Z Íránu se nákaza rozšířila po celém Blízkém východě a země se ocitla v izolaci, jakou nezažila ani v době tvrdých amerických sankcí.
28. 3. 2020|