TÉMA

Interview ČT 24

Hamás čekal širokou podporu, ale v tom se přepočítal a bojuje o svou existenci, soudí Szántó

Palestinské teroristické hnutí Hamás počítalo s tím, že se po jeho útoku na Izrael vzedme protizraelská internacionála, ale k tomu nedošlo, uvedl v Interview ČT24 reportér zahraniční redakce ČT a bývalý blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó. Hnutí tedy nyní podle něho bojuje o své fyzické přežití a k tomu má dva trumfy: informace o rostoucím počtu civilistů zabitých při izraelské odvetné operaci a zadržovaná izraelská rukojmí.
19. 1. 2024|

Fialova vláda pokračuje v rozpočtovém populismu minulého kabinetu, tvrdí Kalousek

Vláda přinesla do sněmovny návrh rozpočtu na příští rok, nyní to vypadá, že v něm bude počítat se schodkem až 375 miliard korun. Příčinu vysokého deficitu podle někdejšího ministra financí a bývalého předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je nutné hledat v rozpočtovém populismu, v němž pokračuje současná vláda Petra Fialy (ODS). „Vláda není ochotna řešit strukturální problém rozpočtové politiky,“ míní někdejší ministr, který byl hostem Interview ČT24. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je válka nečekanou výzvou, která má na schodek rozpočtu značný vliv, pokud chce vláda pomoci firmám a domácnostem. S tím souhlasí i místopředseda poslaneckého klubu Aleš Juchelka (ANO), nicméně podle něj vláda neví, jak má rozpočet uchopit.
30. 9. 2022|

Právo bránit se zbraní bude ústavně zakotveno, Senát změnu schválil

Právo bránit sebe i jiné se zbraní za zákonných podmínek bude v Česku ústavně zakotveno, doplní Listinu základních práv a svobod. Úprava je reakcí na odzbrojovací tendence v rámci Evropské unie. Senát ve středu podle očekávání potvrdil souhlas s doplněním listiny, které sám navrhl. Změnu nyní dostane k podpisu prezident, který na rozdíl od běžných předpisů ústavní zákon vetovat nemůže.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 20:55|