TÉMA

František Němec

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Gentleman divadla, shodují se kolegové

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Oblíbený herec ztvárnil před kamerou desítky komických i vážných postav. Třeba ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Jeho kolegové o něm hovoří jako o gentlemanovi českého divadla. Kromě Národního divadla stále působí i v komornějším pražském Ungeltu.
9. 8. 2023|

Rašilov a Stivínová rozehrávají Nebezpečné známosti

Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil opět osnují intriky, jimiž si zahrávají s city jiných. V podání Saši Rašilova a Zuzany Stivínové zatahují do svých Nebezpečných známostí nyní i diváky Národního divadla. Vyprázdněnost vztahů a bezohledné sobectví jsou znát v současné době stejně jako v roce 1782, kdy otevřená kritika mravů vyšla.
12. 5. 2023|

V Netíně na Vysočině zachránili obchod s potravinami místní farmáři

Prodejny na venkově se v poslední době většinou ruší, obchodníkům se provoz nevyplatí. Přesto jsou výjimky. V Nesměni na Českokrumlovsku se obec dohodla na provozu obchodu s Jednotou. V Netíně na Vysočině zase otevřeli prodejnu místní farmáři.
31. 1. 2023|

Rašilov, Polívka, Olšovský či Sibera jsou laureáty Thálie 2022

V Národním divadle v Praze si umělci a umělkyně činohry, opery, muzikálu a tance převzali ceny Thálie. Ocenění, které nese jméno jedné z Múz, zhodnotilo vzhledem k pandemické přestávce divadelní výkony za dvě sezony. Více než jedna Thálie míří do Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou první Thálii obdržel mimo jiné činoherec Saša Rašilov, už druhou si převzali muzikáloví herci Hana Fialová a Lumír Olšovský. Čestné ceny patří Františku Němcovi, Martinu Hilskému, Galle Macků či Boleslavu Polívkovi. Devětadvacáté ceny Thálie, udělované Hereckou asociací, se předávaly v přímém přenosu České televize.
8. 10. 2022|

Stivínová, Němec, Nanu či Šulaj. Thálie prozradily nominace i ceny za celoživotní mistrovství

Ceny Thálie odtajnily nominace za nejlepší jevištní výkony, tentokrát nejen v uplynulé divadelní sezoně. Skleněnou múzu převezmou 8. října umělci z opery, baletu a tance, činohry, muzikálu či operety, alternativního a také loutkového divadla. O vítězích těchto kategorií se teprve rozhodne, známi jsou už ale laureáti Thálií za celoživotní mistrovství.
8. 9. 2022|