TÉMA

Plechovka

Nová plzeňská továrna vyrobí ročně miliardy recyklovatelných nápojových plechovek

Americká korporace Ball otevřela v Plzni novou továrnu na výrobu plně recyklovatelných hliníkových nápojových plechovek. Stavba za víc než čtyři miliardy korun je jednou z největších soukromých investic v Česku posledních let. Továrna je prvním projektem v průmyslové zóně, která vznikla rekultivací brownfieldu po části bývalých Škodových závodů.
12. 9. 2023|

Zálohování PET lahví se blíží, už teď jich lidé v rámci zpětného odběru vracejí tisíce týdně

V průměru 24 tisíc PET lahví a plechovek týdně vrátí zákazníci do prodejen, které testují jejich zpětný odběr. Od února, kdy s tím začaly, jich shromáždily přes 260 tisíc. Podle řetězců je to ale pořád jen asi desetina množství, které by se vybralo při zálohování. To teď chystá ministerstvo životního prostředí.
7. 6. 2023|

Resort životního prostředí chce zálohování PET lahví a plechovek. Řada výrobců to vítá, obce mají obavy

O zálohování plastových lahví a nápojových plechovek se diskutuje již roky. Nyní ministerstvo životního prostředí začalo změnu chystat, místo speciální normy chce novelu zákona o obalech. Systém funguje například již přes rok na Slovensku. Blíží se také povinnost vyrábět tyto lahve zčásti z recyklovaného materiálu. I proto řada výrobců stojí o zálohování, aby cíle nové regulace splnila. Některé obce se však obávají o současný systém třídění odpadu.
18. 3. 2023|

Čtyři z pěti Čechů by chtěli zálohovat. Ministerstvo povinnost neprosazuje, iniciativu přebírají výrobci

Ve dvanácti zemích Evropské unie se povinně zálohují PET lahve a plechovky od nápojů. V Česku se ročně dostane na trh 1,65 miliardy PET lahví a 820 milionů plechovek, zálohování však zde povinné není, ačkoli čtyři z pěti Čechů by podle průzkumu pro Iniciativu pro zálohování byli pro. Zájem o zavedení povinných záloh mají i obchodníci. Ministerstvo životního prostředí s nimi, s výrobci nápojů i odpadovými firmami na jaře zahájilo odbornou debatu.
6. 8. 2022|