TÉMA

Bílý kůň

Policisté při světovém zásahu proti praní peněz zatkli 2469 bílých koní

Policisté z pětadvaceti zemí, včetně Česka, zakročili proti praní špinavých peněz. Během tříměsíční akce zabránili vyprání 17,5 milionu eur (425,6 milionu korun) prostřednictvím takzvaných bílých koní, z nichž 2469 zatkli. Operace se konala s podporou unijní policejní organizace Europol, unijní agentury pro justiční spolupráci Eurojust, mezinárodní policejní organizace Interpol a Evropské bankovní federace (EBF).
7. 12. 2022|

Bílých koní u kybernetických podvodů přibývá. Pachatelé cílí na osoby ve finanční tísni

Přibývá lidí, kteří figurují jako bílí koně u kybernetických podvodů. Podle policie se pachatelé v posledních měsících zaměřují na nábor osob, které jim ukradené peníze pomáhají zlegalizovat. Nejčastěji cílí na lidi ve finanční tísni, kteří se snaží rychle přijít k penězům.
6. 11. 2022|

Uprchlíci se stávají oběťmi podvodníků. Nehledejte snadné cesty k penězům, varují krajany

Ukrajinci, kteří prchají před válkou ve své zemi, se stále častěji stávají v Česku oběťmi různých podvodníků. Ti se přes ně snaží například prát špinavé peníze. Uprchlíci přitom často ani netuší, že dělají něco nezákonného a že jim za to hrozí vyhoštění. Policisté evidují už desítky takových případů, skutečný počet podvodů však odhadují spíš na stovky. Běžencům momentálně kvůli tomu pomáhá i Česká advokátní komora.
7. 5. 2022|

Vyšetřování daňové kauzy ČKD Praha DIZ skončilo. Policie navrhla obžalovat 22 lidí

Policie navrhla obžalovat dvaadvacet lidí obviněných v daňové kauze související se strojírenskou firmou ČKD Praha DIZ. Uvedl to server SeznamZprávy. Firma patřila miliardáři Petru Speychalovi, který je podle serveru hlavní postavou kauzy.
21. 12. 2021|

Za daňové úniky potvrdil soud bývalému náměstkovi Bušinovi šest let vězení

Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil šestiletý trest pro bývalého investičního náměstka středočeských krajských nemocnic Filipa Bušinu za daňové úniky. Tresty šest a pět let vězení potvrdil odvolací senát i dvěma dalším obžalovaným, Davidovi Belousovi a Martinovi Bušanskému. Všichni také musí zaplatit milionové peněžité tresty. Rozhodnutí je pravomocné, je možné proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Bušina, který byl také poradcem středočeského hejtmana Davida Ratha, vinu od počátku odmítá.
23. 11. 2021|