TÉMA

Hybridní pohon

Prodej nových osobních aut v Česku za pololetí stoupl o 16,8 procenta. Zájem je o SUV vozy

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 16,8 procenta na 115 548 vozů. Pokračuje nárůst podílu automobilů s alternativním pohonem, v pololetí činil 21,3 procenta. Téměř 45 procent nově registrovaných osobních aut byly sportovní užitkové vozy (SUV). Podle Svazu dovozců automobilů (SDA) meziročně vzrostly také registrace lehkých užitkových vozů, nákladních aut a motocyklů, u autobusů klesly.
7. 7. 2023|

Elektrická letadla ta klasická nenahradí. Možná ale pomohou ta hybridní

Francouzský start-up několik let skrýval před veřejností svůj prototyp letadla na hybridní pohon. Veřejnosti ho odhalili až teď na aerosalonu v Paříži, kam se v současnosti upírají oči celého leteckého světa.
22. 6. 2023|

Na pražských registračních značkách přibude písmeno, dochází kombinace

Nově vydávané registrační značky začnou postupně dostávat další písmeno, na čtvrté pozici nahradí číslici. Nejblíž k tomu jsou ty pražské, které se v novém formátu začaly již razit a brzy přijdou do distribuce. Značky se třemi písmeny by první motoristé mohli v Praze získat na podzim.
2. 6. 2023|

Pražský dopravní podnik koupí 140 hybridních autobusů za jeden a půl miliardy

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí 140 kloubových autobusů na hybridní pohon za zhruba 1,55 miliardy korun. Vozy typu Iveco Urbanway Hybrid 18M dodá podniku společnost Iveco Group, sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. S vítězem tendru uzavřel DPP takzvanou rámcovou smlouvu, což znamená, že nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich. První autobusy se v metropoli objeví v příštím roce.
12. 4. 2023|

V Česku se začal vyrábět nový hybrid, poptávka po tomto typu aut roste

Do produkce dalšího auta s hybridním motorem se v úterý pustila kolínská automobilka Toyota. Je to první vůz z této továrny, který nemá čistě spalovací motor. Stává se tak druhým závodem v Evropě, který bude model Yaris vyrábět. Firmy z oboru kvůli zvyšující se poptávce po autech s hybridním pohonem nabírají další zaměstnance.
9. 11. 2021|