TÉMA

Úmysl

Za výbuch varny půjde muž do vězení jen na deset let, podle odvolacího soudu jej způsobil nedbalostí

Trest za explozi varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě snížil odvolací soud ze čtrnácti na deset let. Vrchní soud tedy vyhověl odvolání a změnil kvalifikaci z úmyslného obecného ohrožení na nedbalostní trestný čin. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Karel Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla 12 milionů korun.
14. 12. 2022|

Brazilské pralesy v květnu shořely nejvíc za posledních 18 let. Může za to kombinace úmyslu a sucha

Počet požárů v brazilském amazonském pralese se v květnu meziročně zdvojnásobil. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) díky záznamům ze satelitu zachytil na 2300 požárů, což byl nejvyšší květnový údaj za posledních 18 let.
3. 6. 2022|

Vyšetřovatelé mají podezření, že Mynářovu hospodu někdo zapálil úmyslně

Vyšetřovatelé mají podezření, že hospodu Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou vlastní firma vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, někdo zapálil úmyslně. Ve věci dosud nebyl nikdo obviněn, uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Po požáru pracovala policie se třemi možnými verzemi jeho možného vzniku, a to nedbalostí, technickou závadou a úmyslným založením.
5. 5. 2022|

Část zákona, která se týká odběru a uchování vzorků DNA, není podle soudu ideální, ale nezrušil ji

Právní úprava odběru a uchovávání vzorků DNA od podezřelých nebo vězňů zůstane beze změn. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části zákona o Policii ČR. Konstatoval ale, že zákon není ideální, hrozí jeho nadužívání, a je proto potřeba aplikovat normu zdrženlivě. Politici by podle nálezu měli zvážit přijetí nového, specializovaného zákona, který v záležitostech DNA databáze zohlední mezinárodní závazky Česka, potřeby kriminalistů i práva jednotlivců.
6. 4. 2022|

Německý soud poslal na doživotí muže, který loni vjel do masopustního průvodu

Soud v Německu uložil doživotní trest vězení muži, který loni v únoru úmyslně najel autem do karnevalového průvodu v západoněmeckém městě Volkmarsen a zranil nejméně 88 lidí včetně 26 dětí. Soudce tak vyhověl požadavku státního zastupitelství, podle nějž nepřipadal nižší trest v úvahu, protože obžalovaný jednal zákeřně, nebezpečně a z nízkých pohnutek. Doživotní vězení je nejvyšším trestem udělovaným v Německu.
16. 12. 2021|

Budoucí rektor Adam čelí podezření z úprav obrazových dat u článků

Budoucí rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích. Od končící rektorky Danuše Nerudové dostal tři týdny na vysvětlení situace a doložení podkladů, že on nebo jeho kolegové nepodváděli, napsal Deník N. Podle Adama šlo maximálně o technická pochybení či nedopatření, která nic nemění na podstatě publikovaných výzkumů.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 09:22|