TÉMA

Publikace

Do veřejných knihoven proniká ukrajinská literatura. Tituly tamějších spisovatelů míří také na české knižní pulty

Veřejné knihovny rozšiřují nabídku titulů o knihy v ukrajinštině i díla ukrajinských autorů. České televizi to sdělily knihovny v Praze, Brně a Ostravě. Poptávka je zejména po dětských knížkách, zvýšený zájem je ale také o beletrii pro dospělé. Knihy ukrajinských spisovatelů se brzy dostanou také na české knižní pulty. Vydání nových titulů v ukrajinštině i v překladu ohlásilo například nakladatelství Větrné mlýny.
25. 4. 2022|

Člověk zásadně ovlivňuje klima, shoduje se 99,9 procenta vědců i studií

Vědci se z více než 99,9 procenta shodují, že člověk má vliv na změnu klimatu, uvádí studie, která vyšla v časopise Environmental Research Letters. Její autoři analyzovali téměř 90 tisíc odborných publikací týkajících se klimatu.
20. 10. 2021Aktualizováno23. 10. 2021, 12:03|

Budoucí rektor Adam čelí podezření z úprav obrazových dat u článků

Budoucí rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích. Od končící rektorky Danuše Nerudové dostal tři týdny na vysvětlení situace a doložení podkladů, že on nebo jeho kolegové nepodváděli, napsal Deník N. Podle Adama šlo maximálně o technická pochybení či nedopatření, která nic nemění na podstatě publikovaných výzkumů.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 09:22|