TÉMA

Vladimir Osečkin

Norská policie vyslýchá zběha od wagnerovců. Podle aktivistů může sloužit jako svědek válečných zločinů

Norská policie začala vyslýchat zadrženého příslušníka ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který do země nedávno uprchl. Podle právníků je ochotný svědčit o zvěrstvech, které wagnerovci na Ukrajině páchají. V Rusku by mu za jeho slova nejspíš hrozila smrt, norské úřady ale deportaci neplánují. Z bezpečnostních důvodů ho přesunuly do věznice nedaleko Osla.
25. 1. 2023|

Putin a jeho oligarchové nyní moc dobře vědí, že jim lidé nevěří, uvádí ruský aktivista Osečkin

Ruskému aktivistovi Vladimiru Osečkinovi je příkaz k zatčení, který na něj vydalo ruské ministerstvo vnitra, k smíchu. Denně totiž žije s tím, že ho mohou kdykoliv zavraždit. Jeho projekt Gulagu.net odhaluje informace, které se nikdo nikdy dozvědět neměl – o týrání, korupci a vraždění v ruských věznicích. Ve své práci pokračuje z francouzského exilu a stále věří, že v Rusku brzy nastane změna režimu.
25. 4. 2022|

Rusko vydalo zatykač na zakladatele spolku odhalujícího mučení ve věznicích

Jméno zakladatele nevládní organizace Gulagu.net, která se věnuje odhalování a zveřejňování případů mučení v ruských věznicích, se ocitlo v databázi hledaných osob ruského ministerstva vnitra. Vladimir Osečkin, který nyní žije v exilu ve Francii, potvrdil, že po něm ruské úřady vyhlásily pátrání, uvedl na svém webu list Kommersant.
12. 11. 2021|

Ruské úřady opět čelí skandálu ohledně mučení ve věznicích

Ruské úřady začaly vyšetřovat zprávy o mučení ve věznicích poté, co se na veřejnost dostalo video zachycující znásilňování spoutaného vězně ve vězeňské nemocnici v Saratovské oblasti. V sedmi případech probíhá trestní stíhání a ředitel věznice odstoupil, uvedl zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.
7. 10. 2021|