TÉMA

SPYDER

Česko a Izrael podepsaly smlouvu na raketové komplety za 13,7 miliardy

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup čtyř baterií systému protivzdušné obrany. Do Česka raketové komplety SPYDER na základě mezivládní dohody dodá za 13,7 miliardy korun izraelská státní společnost Rafael. Smlouvu v úterý podepsali náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka a za izraelskou stranu generální sekretář izraelského ministerstva obrany Amir Eshel.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 15:27|

Česko koupí od Izraele protiletadlový raketový komplet za 13,7 miliardy korun

Česko pořídí formou mezivládní dohody od izraelského kabinetu čtyři baterie protiletadlového raketového kompletu za 13,7 miliardy korun. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v pondělí s podrobnostmi záměru seznámil vládu, sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Ministerstvo tak nyní může podepsat smlouvu. Protiletadlový komplet SPYDER do Česka dodá izraelská firma Rafael. Vláda také navrhla prezidentu Miloši Zemanovi vyznamenání velitele jednotky Vojenské policie KAMBA, nebo schválila, že s ochranou vnější hranice schengenského prostoru pomůže 50 českých policistů.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 17:34|

Ministerstvu obrany se nedaří dotahovat velké zbrojní nákupy. Mnohé jsou zpožděné

Strategické nákupy pro českou armádu za téměř 70 miliard korun nabírají zpoždění. Ministerstvu obrany se je nedaří dokončit. Jde o bojová vozidla pěchoty, samohybná děla i protiletadlové rakety. Vojáci mluví o nutnosti nahradit zmíněnou zastaralou techniku už přinejmenším šest let. Pokud se smlouvy nepodepíšou do voleb, bude o nich zřejmě rozhodovat nová vláda. Opozice v tom vidí rizika dalšího zpoždění.
22. 5. 2021|