TÉMA

Subvence

Evropská komise reaguje na subvence USA a Číny. Podpořit chce zelenou ekonomiku

Evropská komise (EK) chce firmám, které tvoří takzvanou zelenou ekonomiku, zjednodušit administrativu a urychlit přístup k financování jejich projektů. Oznámila to ve středu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podle níž chce Brusel podpořit evropskou ekonomiku v reakci na masivní státní subvence, které svým firmám nabízejí hlavně Spojené státy a Čína. Některé unijní státy jsou však proti.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:08|

Rusko bude chtít za plyn pro Evropu už jen rubly, EU chystá povinné plnění plynových zásobníků

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. EU chystá povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu. Moskevská burza ve čtvrtek částečně obnoví obchodování s akciemi, uvedla ve středu centrální banka. Na burze se neobchoduje od 25. února, což je den po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Firmy z Evropské unie zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400 tisíc eur (9,8 milionu korun). Firma Nestlé v Rusku výrazně omezí aktivity, zmizí některé její produkty.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 19:06|

České ministerstvo financí odmítá, že by existovala unijní dohoda o dotování paliv

Unijní ministři financí tento týden nejednali o subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti, uvedl mluvčí českého ministerstva financí Tomáš Weiss. O údajné dohodě v úterý informovala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření francouzského ministra Bruna Le Maira. Mluvčí resortu ve čtvrtek uvedl, že ministři financí o dotování pohonných hmot v úterý nejednali a Le Mairova slova se týkala pouze řešení, které hodlá ke zmírnění dopadů vysokých cen využít Francie.
17. 3. 2022|

Ceny benzinu se v Libanonu ztrojnásobily. Krizi využívá hnutí Hizballáh

Ekonomická situace v Libanonu se zhoršuje. Poté, co nová vláda zrušila subvence, se ceny benzinu ztrojnásobily. Hnutí Hizballáh proto začalo demonstrativně dovážet ropné produkty z Íránu. V zemi rostou ceny léků a základního zboží.
23. 9. 2021|