TÉMA

Distribuční síť

Kapacita distribuční sítě na jihu Moravy vzroste. Někde již neumožňuje připojení solárních panelů

Víc lidí na jižní Moravě bude moci posílat přebytky energie z fotovoltaických elektráren zpět do sítě. V některých oblastech to už teď není možné – kapacita distribuční sítě je přeplněná. Energetická společnost EG.D, která je jediným distributorem elektřiny na jihovýchodě Moravy, teď do navýšení kapacit investuje miliardy. Podle ředitele České fotovoltaické asociace se ale ani po rozšíření sítě nejspíš nebudou moct připojit všichni zájemci.
2. 2. 2024|

Omezit kácení kolem elektrického vedení se snaží distributor s vědci. Pod dráty sázejí nízký porost

Vědci z Mendelovy univerzity s distribuční firmou EG.D chtějí omezit kácení dřevin u elektrického vedení. Zahájili řízené sázení rostlin v ochranném pásmu vedení vysokého i velmi vysokého napětí, pro které vědci připravili tři druhy směsí. Cílem je zvýšit druhovou rozmanitost a také ušetřit náklady.
20. 10. 2021|

Soud potrestal podmínkou stavební úřednici v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil podmíněný trest úřednici Tamaře Hlávkové ze stavebního úřadu v kauze podvodu se solární elektrárnou u Borovan na Českobudějovicku. Případ majitele elektrárny Daniela Exnera, který se z jednání u vrchního soudu opět omluvil, vyloučil k samostatnému projednání. V kauze už soud potrestal také zástupce stavební firmy Marka Klimeše a revizního technika Tomáše Goldmanna. Kauza souvisí se zapojením elektrárny do distribuční sítě před koncem roku 2010 kvůli výhodné výkupní ceně elektřiny, ačkoliv nebyla dokončená. Za dvacet let provozu a garantovaných cen je škoda 160 milionů korun.
21. 9. 2021|