TÉMA

Cíl

V programu rozvoje venkova chyběly cíle, využití dotací nešlo vyhodnotit, tvrdí NKÚ

Konkrétní a měřitelné cíle nevyžadovaly ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) od žadatelů o dotace z programu rozvoje venkova na roky 2014 až 2020. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad, který chtěl zkontrolovat využití peněz z programu, ale jejich vliv na rozvoj venkova vyhodnotit nemohl. Zároveň obvinil příjemce, že v monitorovacích zprávách uváděli nesprávné údaje, a centrální úřady, že se těmito chybami nijak nezabývaly. Ministerstvo zemědělství nicméně uvedlo, že kontrola nenašla žádné pochybení při administraci, kontrolách či zadávání zakázek z programu, a tvrdí, že monitorovací zprávy využívalo a ověřovalo. Celkový dopad podpory bude podle resortu vyhodnocen v roce 2026.
18. 3. 2024|

Česko snížilo spotřebu plynu o 850 milionů kubíků. Podle Síkely již splnilo cíl uspořit 15 procent oproti loňsku

V probíhající topné sezoně se v Česku snížila spotřeba plynu o 850 milionů metrů krychlových plynu ve srovnání s minulým rokem. Již tedy dosáhlo patnáctiprocentní úspory stanovené Evropskou unií členským státům, oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Zásoby plynu jsou v současné době proti loňsku dvojnásobné, což přispívá k poklesu cen energií na trhu. Podle analytiků k úspoře přispěly naopak vysoké ceny plynu, ale i teplé počasí.
24. 1. 2023|

30 let zpět: Spolupráce ODS a KDS před volbami

Pro parlamentní volby konané v červnu 1992 začaly politické strany už v září předchozího roku vyjednávat o možné spolupráci. Na čem se tehdy dohodla ODS s Křesťanskodemokratickou stranou, prozradili jejich předsedové Václav Klaus a Václav Benda.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 9. 2021|