TÉMA

Jiří Klicpera

Znalec Klicpera u soudu trval na tom, že otravu Bečvy způsobila Energoaqua. Zapojení Dezy odmítl

Vsetínský okresní soud, který projednává případ otravy řeky Bečvy, ve středu po třech jednacích dnech ukončil výslech znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery. Za viníka havárie ze září 2020 znalec označil společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Obhajoba s tím nesouhlasí, Klicperův posudek je podle ní plný nepravd. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
16. 8. 2023|

Posudek znalce k otravě Bečvy je plný nepravd a spekulací, tvrdí obhajoba

Posudek znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery k otravě řeky Bečvy ze září 2020, který jako viníka označil obžalovanou společnost Energoaqua, je podle obhajoby plný nepravd a spekulací. K tvrzením znalce se bude obhajoba postupně vyjadřovat, a to i písemně, řekl advokát Jiří Obluk. Zastupuje firmu i jejího ředitele Oldřicha Havelku, který je také obžalovaný.
20. 7. 2023|

Otravu Bečvy podle znalce Klicpery prokazatelně způsobila společnost Energoaqua

Za viníka otravy řeky Bečvy z 20. září 2020 označil znalec z oboru vodního hospodářství Jiří Klicpera u soudu společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Podnik podle něj nesprávně provozoval vodní hospodářství, především chemickou čistírnu odpadních vod. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný i její ředitel Oldřich Havelka. Ten vinu u soudu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku.
19. 7. 2023|

Znalec Klicpera musí zaplatit pokutu kvůli mediálním výrokům v kauze Bečva

Znalec Jiří Klicpera musí zaplatit devět tisíc korun kvůli svým mediálním výrokům v kauze otravy řeky Bečvy. Ministerstvo spravedlnosti mu uložilo pokutu kvůli porušení mlčenlivosti, řekl ČT mluvčí resortu Vladimír Řepka. Klicpera s pokutou nesouhlasí, odvolávat se proti ní ale nebude. Ministerstvo znalci vyčítalo, že v médiích naznačoval, kdo je nebo není viník havárie.
26. 10. 2022|

Vyšetřovací komise k Bečvě zkritizovala postup i tempo úřadů

Sněmovní vyšetřovací komise k otravě řeky Bečvy zkritizovala postup úřadů při vyšetřování havárie. Ve své závěrečné zprávě zjistila pochybení zejména v rychlosti odběru vzorků, ale také v jejich analýze. Zkonstatovala také nedostatečné šetření události hned v den havárie, tedy 20. září 2020, a má velmi vážné pochybnosti k postupům a řízení hlavně ze strany České inspekce životního prostředí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) považuje závěrečnou zprávu za zpolitizovanou. Otrava poničila biotop na čtyřiceti kilometrech řeky.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 20:06|

Sněmovní vyšetřovací komise schválila zprávu o Bečvě. Postup státního zástupce míří na přezkum

Sněmovní vyšetřovací komise schválila závěrečnou zprávu o vyšetřování havárie na řece Bečvě. Komise požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny, aby závěrečnou zprávu projednala. Postup státního zástupce pak přezkoumá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, zjistil server iROZHLAS.cz. Podnět na přezkum podala obhajoba, a to poté, co vsetínský státní zástupce Petr Bareš zamítl stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání jako nedůvodné.
17. 9. 2021|