TÉMA

Jiří Pavlica

Ve Velehradu se konají Dny lidí dobré vůle. Letos připomínají sto let od úmrtí arcibiskupa Stojana

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly Dny lidí dobré vůle. Připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí. Letošní slavnosti jsou také připomínkou 100 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa a politika Antonína Cyrila Stojana. Vrcholem programu bude středeční národní pouť, kterou každoročně navštěvují také zástupci Vatikánu.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 23:30|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Rožnov si těsně schválil kulturní centrum za 330 milionů

Zastupitelé Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku schválili stavbu kulturního centra za necelých tři sta třicet milionů korun. Finančně náročný projekt získal podporu těsné většiny zastupitelů, hlasovalo pro něj jedenáct z dvaceti přítomných. Projekt se připravoval sedm let, náklady na něj však výrazně vzrostly.
27. 1. 2022|

Hejtman Holiš se vzdal postu starosty. Rožnov pod Radhoštěm bude řídit Jiří Pavlica

Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku vede nově menšinová koalice hnutí ANO a sdružení Zdravý Rožnov. Starosta Radim Holiš (ANO), který je také hejtmanem Zlínského kraje, v úterý rezignoval, tento krok již dříve avizoval. Nahradil ho Jiří Pavlica, zastupitel města za hnutí ANO. Z koalice odešlo sdružení Nezávislí Rožnováci. Změny ve vedení města v úterý schválili zastupitelé, pro nového starostu bylo 11 z 20 přítomných zastupitelů.
15. 9. 2021|