TÉMA

Rozvojový program OSN

Ekologická zkáza je zažehnána. Experti dokázali přečerpat ropu ze supertankeru u Jemenu

Z chátrajícího supertankeru kotvícího u jemenských břehů se podařilo odčerpat všechnu ropu, oznámil mluvčí OSN. Podařilo se tak zažehnat obrovskou ekologickou a humanitární katastrofu. Tým mezinárodních expertů začal více než milion barelů ropy z tankeru SOF Safer odvádět 25. července. Přečerpal ji do tankeru Nautica.
11. 8. 2023|

Kvůli Rusku hrozí největší hladomor od druhé světové války, zaznělo na úvod zasedání G7

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Řekla, že je proto nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost. Americká ministryně financí Janet Yellenová na summitu G7 řekla, že sankce vůči Rusku mají na zemi velký dopad. Zmínila například vysokou inflaci.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:02|

Ministerstvo zahraničí chce poslat 45 milionů korun na humanitární pomoc v Afghánistánu

Česká republika by měla poskytnout 45 milionů korun na humanitární pomoc a na dary pro mezinárodní organizace působící v Afghánistánu. Ministerstvo zahraničí na to navrhuje přesunout 40 milionů, které vláda v červenci schválila na podporu afghánských obranných a bezpečnostních sil a udržitelného rozvoje země. Dalších pět milionů resort poskytne ze svého rozpočtu. Materiál má ještě projednat kabinet.
11. 9. 2021|