TÉMA

Ubytovny

Ukrajinské uprchlíky zřejmě čeká další omezení státní podpory. Mnozí se stěhují do levnějšího

Uprchlíci z Ukrajiny zřejmě přijdou příští rok o další část státní podpory. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by se to mělo týkat třeba nouzového ubytování. Po poslední úpravě z letošního července už přišla podle resortu práce o možnost bydlení zdarma asi tisícovka takzvaných zranitelných běženců, ke kterým patří matky s dětmi nebo senioři.
3. 11. 2023|

Firmám údajně chybí 150 tisíc pracovníků z Ukrajiny, uprchlíci je podle asociace podniků nenahradí

Na Ukrajinu se od začátku války vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. Uvedl to předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Josef Jaroš. Jde podle něj o fyzicky náročné práce, které většinově vykonávali muži. Příchozí z Ukrajiny, mezi nimiž jsou hlavně ženy, děti a starší lidé, je tak podle něj nenahradí. Česká republika dosud vydala už přes 233 tisíc víz pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by se vláda mohla na rekonstrukci nebo výstavbu bytů pro uprchlíky podílet až pětaosmdesáti procenty.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 23:28|

Ústavní soud zrušil část zákona, o kterou se opírají bezdoplatkové zóny

Ústavní soud (ÚS) zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Vyhověl tak návrhu skupiny sedmnácti senátorů, kterým se zabýval čtyři roky. Bezdoplatkové zóny podle ÚS zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a nerozlišovaly mezi původci a „oběťmi“ problémů. Nález vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Obce nyní budou muset hledat jiné způsoby boje proti sociálně nežádoucím jevům.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 17:45|