TÉMA

Adéla Matasová

Ostravský Post-Objektiv ukazuje fotografie Kotzmannové, Šiguta či Thýna

Fotografie v posledních letech prošla razantním vývojem. V digitální i tradiční podobě vybízí k manipulaci i experimentům. Výstava Post-Objektiv v ostravské Galerii výtvarných umění (GVUO) odhaluje roviny fotografické tvorby uplynulých dvou dekád.
21. 10. 2022|

Bylo nebylo, v Ostravě inspiruje děti k tvořivosti Špála i ruličky od toaletního papíru

V Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO) pořádají výstavu, která má povzbudit dětskou fantazii. Interaktivní projekt Bylo nebylo se inspiruje konkrétními díly ze sbírek galerie. Každé má sloužit jako podnět pro tvořivost „dětí a jejich doprovodu“, ať už s využitím některé výtvarné techniky, hudby, nebo i divadla.
27. 7. 2022|

Státní cenu za literaturu získal Miloslav Topinka, oceněn byl i Svěrák či Krumbachová

Osm osobností české kultury si odneslo ze slavnostního večera na Nové scéně Národního divadla státní ceny a ceny ministerstva kultury. Mezi nimi jsou například Miloslav Topinka, který si odnesl cenu za literaturu, překladatelka Alena Morávková, výtvarnice Adéla Matasová nebo scenárista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák. Cenu za přínos v kinematografii a audiovizi dostala in memoriam filmařka Ester Krumbachová.
24. 10. 2021Aktualizováno24. 10. 2021, 22:16|

Umělci v Mezipaměti ověřují svět

Pražská galerie Rudolfinum je prostorem pro Mezipaměť. Česko-německý projekt zkoumá možnosti lidského vnímání i vzájemný vztah tradičních a nových médií. Obrazy a kresby na výstavě tak sousedí s audiovizuálními instalacemi.
31. 8. 2021|