TÉMA

Moje slunce Mad

Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story

Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 08:16|

Nominace na ceny filmové kritiky ovládla Okupace, oscarový kandidát Zátopek je zatím druhý

Ceny české filmové kritiky zveřejnily nominace za rok 2021. V nejvíce – šest – ocenění může doufat snímek Okupace. Nominován je mimo jiné na nejlepší loňský film, v této kategorii mu konkuruje životopisné drama Zátopek a v zahraničí úspěšný animovaný příběh Moje slunce Mad. Kategorii Mimo kino obsadily počiny České televize, která je také koproducentem většiny nominovaných titulů z kinodistribuce. V hereckých nominacích může překvapit jméno Tomáše Magnuska, který jako režisér u kritiků zatím příliš chvály nepobral.
4. 1. 2022|

Nechte nám naše barevné šaty, žádají Afghánky. Za svobodu žen se demonstruje i v Česku

Islamistický Taliban ženám v Afghánistánu stejně jako před dvaceti lety brání ve vzdělání, vyhazuje je z práce a nutí je se zahalovat. Afghánky žijící v Česku se na situaci doma dívají s obavami, nečinně sedět ale nechtějí. Pro 168 hodin o nich natáčel Martin Mikule.
25. 10. 2021|

Nejen Zátopek, ale i Moje slunce Mad. Český příběh z Afghánistánu chce oslovit Oscara

Česko-francouzsko-slovenský snímek Moje slunce Mad se pokusí o Oscara. O nominaci Americké filmové akademie v kategorii animovaných filmů usilují producenti z českého Negativu a zahraniční distributor na základě ohlasů ve světě. Oslovit dovedl snímek festivalové poroty v Mexiku i Francii. Novinka režisérky Michaely Pavlátové vypráví příběh Češky provdané do Afghánistánu. Od 21. října Moje slunce Mad promítají české biografy.
19. 10. 2021|

Režisérka Pavlátová ve filmu Moje slunce Mad provází kamarádku animovaným Kábulem

Blonďatá Helena opouští Česko a s manželem Nazirem se vydává do Kábulu, kde poznává zcela novou realitu. Příběh dle knihy novinářky Petry Procházkové převedla do animovaného filmu režisérka Michaela Pavlátová. Snímek má v pondělí premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech.
23. 8. 2021|