TÉMA

Testování ve školách

Učitelé a žáci se naposledy testovali. Omikron v Česku slábne, hospitalizovaných ale přibývá

V neděli testy potvrdily nákazu covidem u 8299 lidí. Bylo to méně než v předchozích týdnech, ale výrazně nižší byl i počet testů. Stoupá ale počet lidí v nemocnicích, hospitalizovaných je 3417. V sekvenovaných vzorcích za poslední měsíc stále výrazně převládá varianta koronaviru omikron. Kolem pěti procent tvoří předcházející varianta delta a čtyři procenta varianta omikronu BA.2, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Žáci a zaměstnanci škol se v pondělí naposledy hromadně testovali na koronavirus. Od úterý se podmínky návratu Čechů ze zahraničí nebudou řídit mapou cestovatele.
14. 2. 2022Aktualizováno14. 2. 2022, 19:35|

Na silvestrovské oslavy bude moci přijít maximálně 50 lidí, rozhodla vláda. V lednu budou ve školách dva testy týdně

Maximálně 50 lidí se bude moci sejít na silvestrovské oslavy. Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V restauracích budou moci u jednoho stolu být maximálně čtyři lidé, nebude však již nařízená zavírací hodina. V lednu se začne ve školách testovat dvakrát týdně, kromě pondělí i ve čtvrtek.
22. 12. 2021Aktualizováno22. 12. 2021, 18:02|

Co se od pondělí mění: Testy budou potřeba ve školách i práci, v restauraci nepostačí

Od pondělí skončí uznávání testů na koronavirus jako dokladu bezinfekčnosti například v restauracích nebo na koncertech, naopak začne být testování povinné v práci a vrátí se i celostátní plošné testování ve školách. Firmy i školy budou testovat neočkované pracovníky a žáky jednou týdně. Školám dodá testy sám, zaměstnavatelé je budou muset sehnat sami a stát jim na nákup sad přispěje.
18. 11. 2021Aktualizováno21. 11. 2021, 19:39|

Pokud vládní kroky nezaberou, je podle Válka třeba přitvrdit. Vojtěch cílí hlavně na očkování

Podle kandidáta nové koalice na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) může být namístě zavést krátkodobá tvrdá opatření, která zvrátí vývoj epidemie. Obává se, že nyní připravovaná vládní opatření, která se týkají zejména testování ve firmách a neuznávání testů v restauracích, nepomohou, přesto vyzval k jejich dodržování. Nemyslí si, že by byl nutný lockdown. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že chystaná opatření mají hlavě zvýšit proočkovanost, již první dávka dokáže podle něj před vážným průběhem covidu-19 částečně ochránit. Vojtěch s Válkem diskutovali o opatřeních v Událostech, komentářích.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 23:15|

V neděli přibylo 2996 nakažených. Situace v brněnských nemocnicích je podle hejtmana kritická

Nemocnice ruší operace kvůli velkému množství pacientů s covidem-19, o které se musí postarat, nebo otevírají další koronavirová oddělení. Situace je kritická hlavně v brněnských nemocnicích. V Česku přibývá lidí nakažených covidem i hospitalizovaných, na Moravě rostou počty rychleji než v Čechách. V neděli přibylo 2996 prokázaných případů. V osmi okresech v Česku začalo druhé kolo testování ve školách, v dalších 23 první, předběžně hlásí mnoho škol jednotky pozitivních případů.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 19:59|

I v sobotu přibylo přes pět tisíc nakažených covidem. Hygienici navrhují testovat žáky v 23 dalších okresech

Ve více než dvaceti dalších okresech by se mohli od 8. listopadu začít testovat žáci ve školách. Navrhuje to hlavní hygienička Pavla Svrčinová s ohledem na šíření nákazy. Podle dřívější dohody ministrů by se testování mělo týkat škol v okresech s týdenním výskytem nákazy nad 300 na sto tisíc obyvatel, zatím je schválené v osmi okresech. Hranici 300 případů na sto tisíc obyvatel ovšem nově překročila i republika jako celek. Přispěl k tomu sobotní počet 5057 lidí s nově potvrzenou nákazou koronavirem, což je nejvyšší přírůstek za volný den od 20. března. Počet osob, které jsou kvůli covidu-19 v nemocnici, ale ve srovnání s předchozím dnem mírně poklesl.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 16:21|

Testování ve školách je zásadní, shodují se Kuba a Vondrák. Placené testy nepovažují za problém

V okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy covid-19 vyšší než tři sta případů na sto tisíc obyvatel, se neočkovaní žáci budou po podzimních prázdninách testovat, dohodli se na tom ministři školství a zdravotnictví. Stejně tak se zavede povinné nošení respirátorů pro neočkované učitele, pro žáky ale nikoli. Podle hejtmanů Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) a Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) je to správný krok. Testování žáků v nejvíce zatížených oblastech pokládají hejtmani za zásadní. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
22. 10. 2021|

Přibývá nakažených covidem, ve druhé polovině září může být podle Duška pět set hospitalizovaných

Epidemie koronaviru v Česku dál zrychluje, v úterý laboratoře odhalily 588 nakažených. Více pozitivních testů za jeden den bylo naposledy 25. května. Už v pondělí, kdy přibylo 392 nakažených, byl nárůst případů covidu nejvyšší za čtvrtrok. Odborníci i vláda zhoršení epidemie v souvislosti s návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol očekávali, situace podle nich není dramatická. Z predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), které ve středu poslancům ze zdravotního výboru představil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek, vyplývá, že ve druhé polovině září by mohlo být v nemocnicích i více než 500 pacientů s covidem-19.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 22:04|